Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Három év után újra itt a bálványosi disznótoros

Három év után újra itt a bálványosi disznótoros Kovászna megye

Mától vasárnapig zajlik a tizenötödik Bálványosi Disznótoros Fesztivál. Helyszín a Torja községhez tartozó Bálványosfürdő Vár panziója (vendéglátói komplexuma).

Előzetes hírek szerint idén magyarországi és erdélyi, romániai (Buzău és Prahova megyei) szakács-csapatok vesznek részt a gasztronómiai vetélkedőn és mulatságon. Az előző években voltak németországi, horvátországi, szerbiai, szlovákiai és moldáviai résztvevők is. A disznótoros fesztivál három évig szünetelt, először a sertéspestis-járvány, majd a koronavírus miatt.

Mint neve is mutatja, a konyhaművészeti találkozó és vetélkedő során a résztvevők a disznóvágáskor szokásos ételféleségekkel, készítményekkel állnak zsűri elé. A versenyszabály szerint minden két-két csapat egy-egy levágott sertést kap „használatba”, együtt trancsírozzák, pucolják, majd külön-külön készítik az ételeket, ínyencségeket a saját elképzeléseik, illetve a közösségeik hagyományai alapján. A munka egy része a szabadban zajlik, így a szervezők azért fohászkodnak, ne legyen eső hétvégén.

A pénteki hivatalos bejelentkezés után végzik el a vetélkedőhöz kapcsolódó sorsolásokat. A tulajdonképpeni verseny szombaton fél kilenckor rajtol, a résztvevő csapatok a lakókörzetük hagyományos népviseleteiben vonulnak a „konyhacsata” helyszínére, magukkal vihetik településeik zászlóját, címerét. A 15. kiírásához érkező Bálványosi Disznótoros Fesztivál kezdeményezői és szervezői a másfél évtized során: a romániai Országos Kulturális, Környezetbarát Faluturizmusért Ügynökség, Torja Sport-, Művelődési és Turisztikai Egyesülete, Torja Polgármesteri Hivatala, Kovászna Megye Tanácsa. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük