Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Behúzták a kéziféket

Behúzták a kéziféket Kovászna megye

Fontos, hogy amire pénzt fordítanak, az működőképes legyen, ezért az összes pénzforrást a Sapientia campus építési munkálataira fordítják, a központba tervezett kulturális központ csak ezután következik, vagyis újraütemezik – részletezte tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester a Lázár János magyar építési és beruházási miniszter múlt heti szentgyörgyi látogatásakor szóba kerülő befektetések további sorsát.

Hirdetés
Hirdetés

Mivel Lázár János a költségek optimalizálásának céljával érkezett Erdélybe, Kató Béla református püspökkel egyetértésben az a döntés született, hogy a magyar kormánytámogatással épülő két szentgyörgyi létesítményre szánt összegeket összevonják, és azokat 2023-ban oly módon használják fel, hogy legalább az egyikkel haladjanak, illetve hogy ami azokból elkészül, az működőképes is legyen – mondta Antal. Kb. 10 milliárd forintnyi összegről van szó, ebből sorrendben a kollégiumnak, az oktatási célra használt épületeknek és a sportlétesítményeknek kell megépülniük.

Ami a kulturális központot illeti, ahhoz megvan a kiszemelt területnek az övezeti rendezési terve, a bontási terve, de ennél előrébb csak akkor lehet lépni, ha pontosan ismert, hogy milyen funkciókat kell ellátnia a majdani létesítménynek. Ez pedig annak a függvénye, hogy a szakszervezetek művelődési házával kapcsolatban mit dönt a kormány, mert ha az épület átkerül a város tulajdonába, akkor a kulturális központba tervezett funkciókból legalább egyet majd a kultúrházba telepítenek át. Hogy ez a döntés mikor születik meg, az Antal szerint megjósolhatatlan, mivel a szakszervezetek tulajdonában levő milliárd eurós nagyságrendű ingatlanvagyonhoz nagyon sok érdek fűződik, amelyek hátráltatják az ügyet.

A központnak már van egy tanulmányterve, a véglegesített koncepciójú épületre nemzetközi tervpályázatot akar kiírni a város, előreláthatólag 2024-ben.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük