Felhívás!

Harminc év vissza

Ferdítés, csúsztatás, tömény rosszindulat, magyarellenesség, letorkolás, kioktatás, helyretevés – csak néhány jelző azok közül, amelyekkel Benkő Erika jellemezte online sajtóértekezletén a múlt szerdai parlamenti tevékenységet, mert – mint mondta – azt vitának nem lehetett nevezni. Az RMDSZ képviselője szerint szabályszerű lincshangulat uralkodott.

Mindez az RMDSZ közigazgatási törvénykönyvének „vitájára” szabadította rá kivétel nélkül minden párt a „legvérmesebb nacionalista szónokait”. Ezek abban versenyeztek, hogy ki tud magyarellenesebb lenni, és addig mentek, hogy ennek kapcsán második világháborús vérengzéseket emlegettek. Mindennek a csúcspontja az volt, amikor a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyébként magyarbarátsággal megvádolt ügyvivő elnöke kijelentette, hogy törvénytervezetet terjeszt elő, hogy ezután ne lehessen, „románellenes” törvénytervezeteket beterjeszteni.

– Túl azon, hogy ki méri fel, hogy egy tervezet románellenes-e vagy sem, ez a kezdeményezés beláthatatlan következményekkel járhat, és súlyosan sérti a parlamenti demokrácia elvét. Hol máshol, ha nem a parlamentben van a politikai vita helye? – veti fel a képviselő, aki szerint „harminc évet léptünk vissza a politikai diskurzus terén”, és ismét ott tartunk, hogy nemzetközi nyomás nélkül a román fél még a dialógusra sem hajlandó.

Benkő Erika szerint a magyarellenes hangulat kialakításában „meghatározó szerepe” van Klaus Iohannisnak, aki „kiengedte a szellemet a palackból”. A képviselő feladatának tekinti, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése Esélyegyenlőségi és Diszkriminációellenes Bizottságának alelnökeként bemutassa, mit kell érteni az alatt, hogy Romániában „mintaszerűen” megoldották a kisebbségek problémáját.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.