Felhívás!

Hány elméleti osztály kell?

Hány elméleti osztály kell? Kovászna megye

Olvasói kérésre jártunk utána, miért nincs annyi kilencedik osztály a Székely Mikó Kollégium magyar tagozatán, ahány nyolcadik végez. A korábbi években megtörtént, hogy emiatt sok magyar diák került a Mihai Viteazul Kollégiumba, ami nyilván nem egy örvendetes dolog. Pedig minden magyar nyolcadikosnak megvan a helye a magyar középiskolák valamelyikében, évről évre mintegy háromosztálynyi helyet nem is foglalnak el.

A gimnáziumi osztályok számától függetlenül nekünk évek óta három líceumi osztályt hagynak jóvá – mondta Kondor Ágota, a Mikó igazgatónője, a további magyarázatokért pedig Kiss Imre főtanfelügyelőhöz irányított.

Kiss Imre igyekezett megindokolni, miért csak három kilencedik van jóváhagyva a kollégiumban. Egyrészt a nagy múltú középiskola színvonalát megőrizni csak szelektálással lehet, ezt a célt szolgálja a felvételi. Másrészt a tanári kar szintjén is meg kell felelni az elvárásoknak, „és jó, ha ott is stabilitás van”. Harmadrészt, ha ugyanannyi gyermeknek lenne hely a kilencedikben, akkor ki tanulna tovább szakiskolában, szaklíceumban? – tette fel a kérdést.

A főtanfelügyelő szerint igyekeztek megőrizni az utóbbi években mindig is szem előtt tartott arányosságot az elméleti és szakiskolák, magyar és román tagozat tekintetében. Az is igaz, hogy az idei nyolcadikos nemzedék kicsit népesebb, mint a korábbi éveké, ezért – kivételesen – idén a Mikes Kelemen Líceumban négy kilencedik osztályt hagytak jóvá a beiskolázási tervben, de jövőre visszaállnak arra a sémára, hogy Szentgyörgy mindkét neves elméleti líceumában három–három kilencedik legyen.

A Mihai Viteazul-líceumba iratkozott magyar diákok esetére reagálva Kiss Imre elhárította a felelősséget, mint mondta, ő nem tehet semmit a szülő és diák döntése ellen. Ha mindenáron elméleti líceumban akar továbbtanulni a gyerek, akkor esetleg az ő felelőssége is megvizsgálandó, tanult-e eleget azért, hogy az általa kitűzött célt elérje – fejtegette.

Már István, a Mikes Kelemen-líceum igazgatója szerint nagyon jól működött egy pár évig az a megállapodás, hogy a negyedik kilencedik osztályt felváltva kapta a Mikes és a Mikó, mígnem a tanfelügyelőség döntése alapján egy idő után csak három–három osztályt hagytak jóvá, valószínűleg azért, hogy a szakképzés felé tereljék a diákok egy részét. Ám sokan azok közül, akik kiszorultak a magyar elméleti líceumi kilencedik osztályokból, inkább a Mihai Viteazulba mentek.

Az igazgató idén is kérte a beiskolázási tervben a negyedik osztály jóváhagyását, noha elismeri, számolni lehet azzal a kockázattal is, hogy az osztályátlag a hetes alá csúszik. A színvonalesés nyilvánvalóan nem kívánatos, tehát a jövőbeni szándékot meghatározza majd a 2020–2021-es iskolai év tapasztalata – nyilatkozta lapunknak.

Viszont abban is megegyeztünk, hogy az iskolai osztályok színvonala nem föltétlenül mérvadó az életben való boldogulást, anyagi jóllétet vagy társadalmi státust illetően.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 11., 10:35
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem is olyan régen 5liceumos osztály működött mindkét elméleti líceumban és mindenkinek kivétel nélkül sikerült az érettségije, nagyon kevés kivételtől eltekintve egyetemet végeztek az ezekből kikerülő diákok. Most népesebb a nyolcadik osztály, mint eddig. Akkor miért is nincs szükség több líceumi osztályra? Csupán azért, mert magyar osztályokról van szó…zajlik a szárnyszegés minden téren.