Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Halottak napi virágvásárt tartanak Szentgyörgy főtéren

Halottak napi virágvásárt tartanak Szentgyörgy főtéren Kovászna megye

Halottak napja közeledtével a héten virágvásárt tartanak Sepsiszentgyörgy főterén. A különböző kertészetek vágott és cserepes virágot, gyertyákat, mécseseket kínálnak.

Hirdetés
Hirdetés

Sok és színes az idei krizantémtermés, mivel hosszú, meleg ősz volt, halottak napja közeledtével pedig a legtöbben ezt a virágot választják – mondta az egyik helyi kertészet munkatársa.

Mivel a krizantém szezonvirág (október végén, november elején nyílik), ebben az időszakban adnak el a legtöbbet, főleg a cserepes változatból, amit ki lehet ültetni és jövőre újra virágzik. A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém, a színes virág lehet kis- és nagyvirágú, mindkettőt előszeretettel vásárolják.

–  A legtöbben a cserepest választják, mivel kiültethető és kis szerencsével, némi gondozással jövőre is virágzik majd, így ebből van a legtöbb – magyarázta Kádár Edit virágkötő.

Korábban főleg a fehér színűt vásárolták, de néhány éve a színes, sőt az élénk színű változatát is keresik. Mivel a halottak napi virágforgalom kilencven százalékát ez a virág teszi ki, a kereskedők igyekeznek túladni rajtuk, hiszen máskor nem nagyon vásárolják ezt a virágfajtát.

– A krizantémot a halottak napjával azonosítjuk, a krizantém az emlékezés, de az elmúlás virága is, mivel ezek a növények nem virágoznak sokáig, viszont pont halottak napja körül a legszebbek. Ugyanakkor nagyon jól mutatnak a kertekbe kiültetve, és ősszel sokáig virágzanak, az első fagyoknak is ellenállnak – mondta a virágárus.

A főtéren tartott vásárban több termelő is árulja a növényeket, a nagyvirágú fehér krizantém a legdrágább, egy szál 7–8 lejbe kerül, a kisebb cserepes növények 8–10 lejt, míg a nagyobb, akasztóval ellátott cserepek 25 lejt kóstálnak. Koszorúkat is árulnak a vásárban, a fenyőből és 4 szál krizantémból készített koszorú 20 lej, az ennél nagyobb koszorú pedig virágonként 4 lejjel kerül többe. Újdonság az ikebana, a kegyeleti dísz, amit eddig nem kínáltak halottak napja körül, idén először ilyet is kapni a vásárban: a fenyőfára ékelt kisebb koszorún virág és mécses is található, ezek ára 25 lej.

A virágok mellett gyertyák és mécsesek is kaphatók, az árusok szerint a legtöbben a sima viaszgyertyákat keresik, ezek csomagja 15 lej (20 szál gyertya), de kis mécsesek is kaphatóak, darabjuk 1 lej, a nagyobb, fehér vagy piros műanyag mécsesek ára 5 és 15 lej között van. Emellett lámpásszerű, angyalformával díszített mécseseket is lehet vásárolni, darabjukat 25–30 lejért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük