Felhívás!

Gyújtsunk gyertyát!

Gyertyagyújtásra és megemlékezéseken való részvételre buzdít Kulcsár-Terza József a trianoni diktátum évfordulóján. Az EMSZ színekben megválasztott RMDSZ-képviselő sajtótájékoztatón kifejtette: június 4-e a gyász és az összetartozás napja, amikor Erdély több településén megemlékezéseket szerveznek; aki nem tud részt venni ezeken, péntek este gyújtson gyertyát.

Tavaly a parlament elfogadta a törvényt, amely szerint Románia minden évben megünnepli a trianoni szerződést, idézte fel. „Mit tudnánk ünnepelni, hiszen akkor éreznénk teljes jogú állampolgároknak magunkat, ha van szabad nyelv- és szimbólumhasználat és autonómia, de mindezekről még beszélni sem hajlandóak”, fogalmazta meg a politikus.

Arra kérte a háromszékieket, vegyenek részt méltó módon a saját rendezvényeiken, és ne dőljenek be a Calea Neamului román szélsőjobboldali szervezet provokációjának. A képviselő múlt héten meglátogatta a feketehalomi börtönben Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, és ez utóbbi azt mondta: „ha nem lett volna Trianon, nem ülnénk börtönben!” „Száz év elteltével is érezzük Trianon következményeit, Beke és Szőcs azért ülnek börtönben, mert magyarok”, mondta a politikus.

Beszámolt arról, hogy a börtönbizottság negyedszerre is jóváhagyta a két kézdivásárhelyi férfi feltételes szabadlábra helyezését, a bíróság június 8-án tárgyalja Szőcs Zoltán, egy napra rá pedig Beke István ügyét. „Ha van igazság, végre szabadon engedik őket, hiszen teljesítik a törvényes feltételeket”, mondta Kulcsár-Terza József, aki szerint valamiért a tárgyalások nem arról szólnak, hogy a két férfi jól viselkedett a börtönben, nekik nem adatik meg a lehetőség a feltételes szabadlábra helyezésre, miközben mások már rég szabadultak. Félő, hogy ez a tárgyalás elhúzódik, és kénytelenek lesznek kivárni, amíg jövő év elején letelik az 5 éves fogságuk, véli Kulcsár-Terza József. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.