Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsan véget ért a börze

Gyorsan véget ért a börze Kovászna megye

Hosszabb szünet után május 20-án, pénteken ismét általános munkaerőbörzét szervezett a Kovászna Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal. Huszonegy cég kínált 190 állást, „ami nem sok, nem kevés, inkább minőséget szerettek volna nyújtani mindkét oldalról” – mondta Kelemen Tibor munkaügyi igazgató.

Úgy sikeredett, hogy a Golgota komplexum vendéglőhelyiségében megszervezett börzén az első félóra után már alig lehetett érdeklődőt látni. A megjelentek túlnyomó többsége nyilvántartott munkanélküli volt, akik csak kötelességből tették tiszteletüket az eseményen. Kedvezett a gyors átsuhanásnak az is, hogy egyik ajtón bemehettek, a terem túlsó végén pedig ki.

Hirdetés
Hirdetés

A 120 munkakeresőből összesen 15 embert rendeltek vissza későbbi, személyes egyeztetésre a munkaadók, akik többnyire szakképzett munkásokat kerestek: legtöbbet az építőiparban, aztán varrómunkásokat a textiliparban, gyakorlatilag létszámkorlát nélkül, de volt ajánlat hegesztőknek, sofőröknek, raktárosoknak, CNC-megmunkálóknak. A munkaügyi hivatal munkatársai készen álltak információval szolgálni a testi fogyatékkal élőknek az állam által ajánlott, nagy értékű segédeszközökről is, amelyek felől meglepő módon igen kevesen érdeklődnek (mert félnek, hogy elveszítik meglévő támogatásaikat).

Ha egyes munkanélkülieknek nyomós okuk is lehetett nem elvállalni az elérhető munkahelyeket (például azért, mert faluról nincs, mivel bejárjanak, vagy beteg családtagra ügyelnek), Kelemen Tibor igazgató úgy véli, többen voltak azok, akik mindegyik ajánlatra valamilyen ellenérvet hoztak fel, vagy egyszerűen legyintettek – és ennek vélhetően az is oka, hogy a felajánlott fizetések inkább a 3000 lej alatt, mint fölött voltak. A legtöbben, akik valóban dolgozni szeretnének, külföldön tartózkodnak, ezért nincs szakképzett munkás, szakember az építőiparban, és ezért távoztak többnyire elégedetlenül az asztal egyik és másik oldalán ülők egyaránt – foglalta össze a munkaügyi hivatal munkatársa.

A katonaság képviselői is tiszteletüket tették a börzén, és ezúttal már engedményeket is tettek volna, azaz nemcsak fiatalokat, hanem középkorúakat is elfogadtak volna katonai szolgálatra, ám a szomszédban zajló háború riasztó hatással van a férfiakra. Másrészt a munkakeresők legalább ötöde ötvenen felüli, akiknek ugyan elégséges ledolgozott munkaévük van, de még nem érték el a nyugdíjkorhatárt, sokan közülük már megromlott egészségűek, nekik csak egy átmeneti megoldás kellene pár évre.

Külön gond, hogy a munkaügy nem tud szakképző tanfolyamokat szervezni, mert a gyakorlati képzés elvégeztetéséhez speciális feltételeket kell teljesíteni a leendő szakmunkásokat befogadó vállalatoknak, cégeknek. A nagy bürokrácia miatt most papíron jól kidolgozott, gyakorlatilag pedig működésképtelen a rendszer – vonták le a következtetést az illetékesek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások