Felhívás!

Gyógyszert vásárolni csak dobozban

Gyógyszert vásárolni csak dobozban Kovászna megye

Több hírportál is közölte a napokban, hogy olyan uniós irányelv lépett érvénybe, melynek következményeképpen a gyógyszertárak nem árulhatják többé a gyógyszert darabszámra, azaz egy csomag orvosságot csak bontatlanul adhatnak el. Valóban? Nálunk is? – kérdeztük az illetékeseket.

Kovács Sándor, a sepsiszentgyörgyi Adonis patika vezetője elmondta, a bevezetőben említett hír ebben a pillanatban álhír. Az uniós rendelkezés tulajdonképpen arról szól, hogy megpróbálják visszaszorítani a hamisított gyógyszerek forgalmát, melyekből ugyanazon hírforrások szerint az elmúlt öt évben 400 fajtát találtak kereskedelmi forgalomban.

Az egész rendszert minden ország külön-külön kell felépítse a saját jogrendjében, első körben ez elsősorban a gyógyszergyártóknak jelent kötelezettséget, amennyiben ezután minden dobozra egyedi azonosítószámot kell felvezessenek – tudtuk meg a megkérdezettől. Hazai szinten az eladásban várhatóan hónapok, esetleg évek múlva fog változás bekövetkezni a jelenlegi gyakorlathoz képest, hiszen ha egy orvosság érvényességi ideje 5 év, és az egy nappal a direktíva életbe léptetése előtt volt legyártva, akkor még 5 év múlva is lesznek számozatlan dobozok is a forgalomban. A rendszer működtetéséhez elsősorban azonban a módszertani útmutatók kidolgozása és a technikai háttér megteremtése szükséges, továbbá a gyógyszertárak egy hálózatba való szervezése, hogy az eladott doboz szériaszáma azonnal egy központi szerverre fusson, amely jelzi, ha abból a dobozból a világ valamely más részén is eladtak volna egyet, az ugyanis hamisításra utalna. A patikus szerint vannak szóbeszédek, mely szerint Németországban már megépült egy ilyen hatalmas szerver, hasonmása is létezik az ország másik végében, hogy ha egyiken az adatok tönkremennek, a másikon még mindig meglegyenek.

– Nálunk a patikában 20 éve nem volt hamisított gyógyszer, szerintem ezek esetleg a netes kereskedelemben vannak forgalomban – vélekedett Kovács Sándor, de ma még nem tudni, hogy milyen, a pácienseket érintő változásokat fog generálni.

Másrészt ez az elképzelés, azaz a teljes doboz orvosságok eladása, egyelőre szöges ellentétben áll egy hazai kerettörvénnyel, amely szerint az orvosoknak annyi gyógyszert kell felírni, amennyi egy kezeléshez szükséges, ez a szám pedig számos esetben eltér a dobozban levő darabszámtól. Jelenleg lehetetlen lenne alkalmazni, és a jövőre vonatkozóan is kérdésként merül fel – mondta lapunknak dr. Seres Lucia, a Kovászna Megyei Családorvosok Egyesületének vezetője.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 14., 20:40
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Naiv emberek… egyszerűen még több gyógyszert akarnak eladni, bármi áron! A Tv társaságok reklámainak 90%-a gyógyszer reklám, a sok agymosott legalább 10 félét hord a táskájában, mert ezt látja és ezt hallja naponta