Felhívás!

Gyanús, ha jót akarnak

Gyanús, ha jót akarnak Kovászna megye

Két társulási szerződés ügyében döntöttek Sepsiszentgyörgy helyi tanácsosai a csütörtöki gyűlésen. Egyikben szentesítették a városi sportklubbal (CSM) való együttműködést a nemrég az önkormányzat tulajdonába került, a stadiont és a Szabó Kati Sportcsarnokot is magába foglaló sportbázis közös használata és üzemeltetése érdekében, másikban kiegészítették a Sepsi Ipar Kft. hatáskörét a szépmezői ipari park ügykezelésében.

A tanácsülésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztette elő a szerződés megkötésére vonatkozó határozattervezetet. A sportbázist a város tulajdonába juttató kormányrendeletben arra is kitérnek, hogy a CSM továbbra is ingyen használhatja az egyes épületeket, felszereléseket, ugyanakkor hatálytalanítani kellett a már korábban, de más feltételekkel megkötött együttműködésre vonatkozó egyezséget. Hosszas tárgyalások folytak ez ügyben Oltean Petruval, a külön jogi személyiségként működő sportklub igazgatójával egészen az utolsó pillanatig, tehát még csütörtök délelőtt is. Megegyeztek a felek kötelességeit és jogait illetően, előbbiekből a városnak jutott több fenntartóként és tulajdonosként. Így az önkormányzat vállalta, hogy a sportklub korábban megkötött szerződéseit átveszi, fizeti a létesítmények víz-, gáz- és áramfogyasztását, még a tisztítószereket is, más formában pótolja a sportklub korábban a termek bérbeadásából származó bevételét, a törvényes keretek között támogatja az egyéni és csapatsportot, versenyeket, amelyeket a CSM szervez, és biztosítja a sportolóinak ingyenes hozzáférését a sportcsarnok wellness-részlegéhez és a szaunához. Hosszú távon a város szeretné a Sepsi Rekreatív ügykezelésébe átadni a sportbázist, annak személyzete látná el az adminisztrációt és a karbantartást, de addig a sportklub személyzete továbbra is ellátja eddigi feladatait, illetve ugyancsak ők szedik be a bérleti díjakat, csak azokat átadják az önkormányzatnak.

A tanács 17 igen szavazattal elfogadta a határozatot, mely ellen egyedül Pârvan Rodica PSD-s tanácsos szólalt fel, aki szerint túl szép az egész, hogy igaz legyen, és fölöttébb gyanús ennyi jóindulat, itt valami bűzlik, illetve hogy „óvakodj a görögöktől, ha ajándékot is hoznak…”

A második napirendi pontban a Sepsi Ipar Kft.-t felhatalmazták, hogy az ipari park területén levő a koncesszióba kiadható telkeken levő ingatlanokat eladhassa. Néhány régi istállóról van szó, amelyek megvétele iránt érdeklődnek a vállalkozók, ezeket az eladásokat ezután az ipari park igazgatója is lebonyolíthatja.

Pârvan Rodica a különféléknél is felszólalt és arra kérte az önkormányzatot, hogy – miután tudomására jutott, hogy idén csak egy személyt tüntet ki a város a Pro urbe díjjal – térjen vissza az előző évi gyakorlathoz, mely szerint a magyar és román közösség egy-egy jelöltje kaphatta meg a kitüntetést. Sztakics Éva alpolgármester szerint a románság számarányának megfelelően 3–4 évente nevesíthet valakit a Pro Urbe díjra, a tavalyi egy rendkívüli év volt, a vonatkozó tanácshatározat szerint egy ember kapja a megtisztelő díjat. Felelete természetesen rendkívüli elégedetlenséget szült az indítványozóban, „úgy bánnak velünk, mint a kutyákkal, azt kapjuk, ami leesik az asztalról – háborgott Pârvan Rodica.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.