Ha jön a víz

Ha jön a víz Kovászna megye

Adatokkal, fotókkal, videókkal alátámasztott előtanulmányt mutatott be az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) sepsiszentgyörgyi szervezete az árvíz-megelőzési intézkedésekről, mi több, tényleges összegekre lebontva szemléltette, milyen megoldási lehetőségek vannak.

A tavalyi három árvíz bebizonyította, hogy „nem kell folyó” ahhoz, hogy olyan házak is megteljenek vízzel, ahol azelőtt „csak a csapon jött víz” – mondta Bálint József, az szervezet székházában összegyűlt érdeklődőknek és sajtónak. Az EMNP elnöke tetszetős prezentációban mutatta be a 2010-es és 2018-as árvizeket, és elmondta: az a gond, hogy míg kilenc évvel ezelőtt a helyi tanácsnak azonnali reakciója volt, a tavalyi hasonló esetek után nem történt semmi.

Az EMNP három fontosabb kérdéskörre összpontosított: árvízvédelmi intézkedések (meder-átalakítások, gáterősítés, partvédelem, állandó ügyelet), belvízelvezetés (nyílt vízelvezető árok, átereszek, zsilipek, átemelő rendszerek) és belvárosi esővíz problémák (fedett víznyelők, fedett és nyitott esővízcsatornák, vízelvezető árkok).

– Ha már a kertek adóját olyan szintre emeltük, hogy csak vadkender-termesztéssel lehetne kitermelni az árát, akkor legalább próbáljuk védeni ezeket – indokolta a kezdeményezést.

Az előtanulmány 12 vízproblémás helyszínt azonosított, és azt is felmérte, hogy mennyibe kerülne ezek orvoslása. Ezek a Farm utca (esővíz-elvezetés, 68.000 lejbe kerül áfa nélkül); Jókai Mór utca (esővíz-elvezetés, vízelvezető árkok, 72.000 lej); Kolcza-gödör árka – Ipacs-patak (medertakarítás a Szemerja-patakig, átereszt kitakarítani és felügyelni, 10.000 lej); Borvíz utca felső szakasza (új házak vannak, árok nincs, 74.000 lej); Borvíz utca középső része (a víz borvíz környékén felgyűl, fedett csatorna kell, 7500 lej); Kökényes-árok (meder- és áteresz-takarítás, 10.000 lej), Mikes Kelemen utca (felgyúl a víz, esővízcsatorna kell tartállyal, amiből szivattyúval kell átemelni a vizet a Debren-patakba, 97.000 lej), MOL-Lidl (méretezési problémák vannak, a vizet bevezették az Oltmező utcai vezetékbe, aminek 4% helyett csak 2% esése van, tartály kell és átemelés, 78.000 lej); Gyár utca–Ág utca –Kós Károly út (vízelnyelő kell, nyitott és fedett esőcsatorna, zsilipek, gyűjtőakna, szivattyúk, átereszek, 535.000 lej), a város északi kijárata (200.000 lej), Csíki utca vége – Forrás utca (40.000 lej) és Kilyénben, a Pótsa-kúria előtt (valamikori rendszer felújítása, 60.000 lej).

– Ez mindösszesen 1,5 millió lej, amihez hozzá kellene adni még 250 ezer lejt évente a folyamatos felügyeletre, karbantartásra, meder – és áteresz-takarításra, hidak, víztartályok karbantartására. 2019-ben és 2020-ban összesen kétmillió lejre lenne szükség, azaz évente egy-egy millió lejre. Ez a város költségvetésének kevesebb mint egy százaléka. Nem érne meg ennyit a biztonságunk? – vetette fel Bálint József.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.