Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Grófnőé a legjobb lovassport-fotó

Grófnőé a legjobb lovassport-fotó Kovászna megye

A lovas sportokhoz kapcsolódó fotók díjazásakor az Ezüst Kamera számít a legrangosabb elismerésnek. Ezzel idén az immár három éve a zabolai Mikes-kastélyba költöző Pauline Roy Chowdhury dicsekedhet.

Az Ezüst Kamerát az Aachen-Laurensberger Versenyszövetség (ALRV) ítéli oda évente a világ legjobb lovassport-fotója készítőjének. A legutóbbi rangsorolást a CHIO Achen lovas verseny alkalmával ejtették meg. A 140 benevezett fotó közül a Jana Wargers német díjugrató, a tavalyi győztes Mirka Nilkens, Andreas Müller Medienhaus Aachen-vezérigazgató és Birgit Rosenberg, az ALRV elnökségi tagja alkotta zsűri Pauline Roy Chowdhury munkáját érdemesítette az első helyre. A Kiss and Cry-Corner című győztes alkotás a dániai Herningbenn 2022-ben megrendezett világbajnokság egyik rendkívüli pillanatát örökíti meg.

Hirdetés
Hirdetés

Az 1982-ben von Hardenberg grófnőként világra jövő Pauline Roy Chowdhury már egész fiatal korától szenvedélyes lovas. Kezdetben díjlovasként, majd díjugratóként versenyzett a nemzetközi porondon, miközben a fotózásban is tehetségesnek bizonyult. Egy lakodalom során ismerkedett meg Roy Chowdhury Gergellyel, annak második feleségeként költözött Zabolára, ahol a Gróf Mikes Ménest vezeti. Esküvőjüket 2019-ben, Pauline otthonában, Schloss Hardenbergben tartották mintegy 300 vendég jelenlétében.

Pauline Roy Chowdhury és Roy Chowdhury Gergely 2019-ben házasodott össze (fotó: Pauline Roy Chowdhury Facebook-oldala)

A szintén grófi származású (a Ceaușescu-rezsim elől Ausztriába menekülő Mikes Katalin zabolai grófnő bengáli arisztokrata férjétől született) Roy Chowdhury Gergely első felesége az ugyancsak erdélyi nemesi felmenőkkel büszkélkedő, írónőként kimagasló népszerűsége szert tevő Ugron Zsolna volt, aki 28 évesen, 2006-ban a férje kedvéért szakította félbe televíziós újságírói karrierjét (a családjával 11 éves korában költözött Kolozsvárról Budapestre), és jött Zabolára, ahol egykor Mikes Kelemen is nevelkedett. Úrilányok Erdélyben című, 2010-ben megjelent regénye hónapokig vezette a magyar sikerlistákat. Közel tíz évet éltek együtt, miközben két kislányuk született, utána Ugron Zsolna a gyerekekkel visszaköltözött Budapestre, jelenleg a Duna Televízió műsorvezetője. Nemrég jelent meg Nincs egy férfi című, női sorsokat kutató, női szemszögből megírt novelláskötete.

Címlapon a díjnyertes fotó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. július 13., 9:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Abba lehet hagyni a seggnyalást:
  „A ma is hatályos 1947. évi IV. törvény egyes címek és rangok megszüntetéséről[1] a második világháborút követő magyarországi társadalmi változások egyik fontos dokumentuma. Ez az egyébként igen rövid törvény mondja ki az örökletes nemesi rangok és más címek, így a vitézi cím megszüntetését és használatuk tilalmát.

  A törvényt 1947. január 14-én hirdették ki, s attól a naptól hatályos.”

  Wikipédia

  • User
   Dátum: 2023. július 13., 9:59
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Vannak olyan rangok és címek, amelyeket de facto semmiféle kommunista törvény nem tud érvényteleníteni. Másrészt a grófnő Németországban született – ott meg nem is hoztak ilyen törvényt.

  • User
   Dátum: 2023. július 14., 8:53
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Azért, mert olyan vádakat fogalmazott meg benne (ebül szerzett vagyon, tisztességtelen eljárás stb.) könnyen beazonosítható személyekre vonatkozóan, anélkül, hogy bizonyítékokkal alátámasztotta volna azokat, amelyeket megítélésem szerint nem helyes közzétenni, különösen névtelen hozzászólás formájában nem. A Facebook-oldalunkon, a vonatkozó cikk alatt van lehetőség kifejteni a véleményét – igaz, ott már névvel vállalva a mondandóját.

   • User
    Dátum: 2023. július 14., 11:46
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Az, hogy a mindenkori arisztokrácia a vagyonosodást az alsóbb rétegek kizsákmányolásával érte el az tény. Az ősök bizony a jobbágyok, zsellérek verítéke árán szereztek többet a közösből. Ez is tény. És szerintem ez tisztességtelen, ha akkortájt (és ma is ) ez volt a módi… tehát ez általánosságban és jelen esetben is igaz.

 • User
  Dátum: 2023. július 14., 21:56
  ÉRTÉKELÉS: 5

  1919-ben a weimari alkotmány eltörölte az összes „születési vagy rangbeli nyilvános kiváltságot vagy hátrányt”. Ezenkívül kijelentette, hogy „a nemesi cím csak egy név részeként érvényes, és többé nem ruházható”. (Weimari alkotmány, 109. cikk.) Ez a rendelkezés a német alaptörvény, az ország jelenlegi alkotmánya értelmében érvényben marad, és rendes szövetségi törvény státusza van. (Alaptörvény, 123. cikk, 1. bekezdés; BVerwGE 23, 344.)