Felhívás!

Gond van a jogállamisággal

Gond van a jogállamisággal Kovászna megye

Meg kell erősíteni a jogállamiság kereteit, a székelyföldi autonómiatervezet nem került be a fiókba, kimozdulhat a holtpontról a román–magyar viszony, illetve nem változott az RMDSZ viszonyulása a Székely Szabadság Napjához. Többek között ezen kérdések kerültek napirendre Kelemen Hunor RMDSZ-elnök sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján.

Az elmúlt időszakról röviden beszélni nagyon kockázatos, hosszan beszélni meg értelmetlen, így indította sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, majd nyomatékosította, régóta mondja, hogy az országban a jogállamisággal és a hatalmi ágak szétválasztásával óriási gond van.
Kelemen hangsúlyozta, a politikai osztálynak nagyon éles döntést kell hoznia, ellenkező esetben Romániából könnyen egy olyan autoriter állam válhat, amelyhez a választott politikusoknak sok közük nem lehet.
– Egy nagyon-nagyon éles hatalmi harc zajlik, és ennek a végkimenetelét nem tudom megjósolni. Attól tartok, ha most ez nem úgy alakul, hogy a jogállamiság megerősödjön, és a hatalmi ágakat szét lehessen választani, akkor ez a dolog hosszú évtizedekre el lesz baltázva – összegezte a jelenlegi állapotokat.
Az RMDSZ pedig ilyen helyzetben – politikai súlyát figyelembe véve – csak azt teheti, hogy ragaszkodik az elveihez és az értékekhez, a jogállamisághoz, a hatalmi ágak szétválasztásához és az alapvető szabadságjogok érvényesíthetőségéhez.
Újságírói kérdésre válaszolva, az RMDSZ elnöke kitért a román–magyar viszony kérdésére is: a két állam közti párbeszéd kapcsán ma sokkal optimistább, mint ezelőtt egy évvel volt. Megjegyezte, ezelőtt két héttel alapos beszélgetést folytatott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel a román–magyar viszonyról, de hétfőn Teodor Meleșcanu román külügyminiszter is Budapestre utazik.
– Azt látom, hogy ez ki tud mozdulni a holtpontról, mert mind a magyar, mind a román kormány érdekelt abban, hogy ezt a viszonyt normalizálja. Nem lesz egyszerű, de mindkét félben érzem az őszinte szándékot – emelte ki.
A sajtótájékoztatón szó esett a március 10-i Székely Szabadság Napjáról is, és Kelemen kifejtette, ugyanaz az RMDSZ viszonyulása a megmozduláshoz, mint eddig, vagyis mindenkit arra buzdítanak, hogy „minden olyan helyen, ahol úgy érzi, jelen kell lennie, legyen jelen”. „Semmi pluszt nem tudok ahhoz hozzátenni, mint amit eddig mondtam”, fogalmazott, majd elismerte, hogy két évvel ezelőtt volt egy nem éppen szerencsés nyilatkozata a rendezvény kapcsán, és „az újságírók ki is csinálták” emiatt, de akkor éppen „dühös volt”.
A székelyföldi autonómiatervezetet illetően kifejtette, ez továbbra is az asztalon van, és nem került be a fiókba.
– Azt gondolom, tisztességes munkát végeztünk, az olyan törvénytervezet, amely bármikor, bárhol vállalható. Olyan megoldást javasol, ami erősebbé teszi a közösségeket, és ezáltal erősebbé teheti akár az államot is – nyomatékosította. Arra azonban nem tudott konkrét választ adni, hogy mikor terjesztik be, erről a tavasz folyamán egyeztetnek az MPP-vel.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.