Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát Kovászna megye

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője – tudtuk meg azon az évértékelőnek szánt sajtótájékoztatón, amelyet a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselőivel együtt tartott pénteken a kereskedelmi és iparkamaránál.

Hirdetés
Hirdetés

László Endre, aki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is, a szervezet székhelyén tartott sajtótájékoztatóra meghívta Jakab István Barnát és Deák Gyöngyvért is, a megyei tanács által fenntartott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) elnökét és ügyvezető igazgatóját. Szoros együttműködésben igyekeznek ugyanis fellendíteni Kovászna megye turizmusát, elsősorban az adatok által nyújtott kép alapján ítélve, merthogy „ezekből nemcsak pillanatnyi helyzetek rajzolódnak ki, hanem a trendek és azok változásai is” – mondta László Endre. „Az adat az új arany” – tette hozzá Deák Gyöngyvér.

Az Országos Statisztikai Intézet e hónap elején közzétett jelentése szerint Kovászna megyében 2022-ben 155 834, 2023-ban 171 828 turista foglalt szállást – ismertette az adatokat László Endre. Összesen 560 906, illetve 634 805 vendégéjszakát regisztráltak a megyében – a trend emelkedő –, és bár e tekintetben a székely megyék között vezet Kovászna, átlagosan még mindig csak 3,7 napot tölt Háromszéken a turista, és ezt a számot is a kovásznai gyógykezelésre érkezők tornásszák fel. A megyében összesen 254 kereskedelmi szálláshely szerepel a turisztikai minisztérium nyilvántartásában, Sepsiszentgyörgyön 385 szoba várja a turistákat 830 ággyal, összesen 38 egység működik hivatalosan, és mint kiderült, nagyon sokan működési engedély hiányában.

Jakab Barna: az egészség-, öko- és kulturális turizmus mellett a vallási turizmust is fejlesztenék a jövőben. Fotó: Tuchiluș Alex

Árulkodnak a számok

Sepsiszentgyörgyön 38 engedélyezett szálláshely működik, de jelentős a nyilvántartásban nem szereplő (feketéző) egységek száma is. A nemzetközi szálláskereső oldalakon (Booking, Airbnb, Travelminit) való rövid kutakodás után 23 ilyet talált a klaszter elnöke.

A 2022-ben bevezetett, 2 lejes turisztikai adót minden 14 éven felüli személynek be kell fizetnie, a szállás árán felül. Csakhogy a vendégéjszakák száma nem talál a befizetett összeggel. A panziók fele tartozik az államnak ezzel az adóval. amit egy szakbizottság döntése alapján a turisztikai attrakciók, szálláshelyek reklámozására, esetleg nemzetközi vásárokon való részvételre kell fordítani, tehát nem csak egy „árnövelő” adónem. Ráadásul nem évül el, inti a panziókat László Endre, aki arra biztat minden érintettet, hogy vegye igénybe a TDMK és a kereskedelmi kamara segítségét ahhoz hogy – egyszerűsített eljárással és ingyenesen – megszerezze a működési engedélyt, de a tűzvédelmi és élelmiszer-egészségügyi engedélyekkel is legyenek rendben.

Az elmúlt hetekben történt tragikus tűzesetek arra is figyelmeztetnek minden szállásadót, hogy bármikor bármi megtörténhet, és egy szerencsétlenség esetén a hatósági jóváhagyások hiánya csak súlyosbíthatja a helyzetet – vélekedett az elnök. Ráadásul ez év elejétől súlyos bírsággal sújtható, aki működési engedély hiányában online hirdet kereskedelmi szálláshelyet.

Deák Gyöngyvér: giga-adatbázist gyűjtöttünk. Fotó: Tuchiluș Alex

Giga-adatbázisból kreálnak csinos turisztikai csomagokat

„A megye minden mikrorégiójában mindenkivel konzultáltunk, akik valamit hozzá tudtak tenni a települések turisztikai vonzerejéhez” – vázolta Deák Gyöngyvér, hogyan hozták össze a KMTE adabtázisát, amelyben helyet kapott minden természeti, kulturális, gasztronómiai, vallási attrakció. Ebből állítottak össze az érdeklődőknek tematikus (téli, tavaszi, gasztronómiai, vallási, hagyományőrző jellegű) csomagokat, amelyből válogathatnak azok, akik csak fél napot, és azok is, akik egy hetet akarnak eltölteni Háromszéken, gyakorlatilag belföldi utazási irodaként működve.

Idén a helységmárkázás képezi a KMTE fő tevékenységét, de eseménynaptárakat is összeállítanak, amelyeket a budapesti turisztikai kiállításon mutatnak be, és a hónap végén elérhetővé tesznek az egyesület honlapján is . László Endre szerint szükséges lenne az eddiginél több külföldi turistát idecsalogatni, ezért is nagyon fontosnak tartja a nyugati piac fele való nyitást, így egyesületi támogatás nélkül is képviselni szándékozik Háromszéket a berlini turisztikai vásáron, amely a világ egyik legnagyobbika ilyen téren. Addig is van még helyen is sok tennivaló, turisztikai táblákat kell felújítani, kitenni, mert ha a turista nem talál oda az objektumhoz, akkor mintha nem is létezne az a látnivaló.

Új attrakciókra is folyamatosan szükség van – állították egybehangzóan a megye turisztikai vezetői. Ebben Jakab Barnának is jelentős szerep jut, neki egyszerre két oldalról is tolnia kell a turizmus szekerét: a megyei tanács alelnökeként az egyesület stratégiáját kell, hogy kivitelezze.

A Bodok-hegység tetején építendő kilátó valóban attrakció lesz. Fotó: Tuchiluș Alex

Ő példákkal is szemléltette, hogyan materializálódik az, aminek a egészségturizmus, öko- és aktív turizmus, illetve nemesi turizmus terén a vonzerő fokozójaként kell majd működnie: a Bodok-hegységben építendő kilátó (aminek már megvan az építési engedélye), az Oltszemen felújítás alatt álló Mikó-kastély, illetve a málnásfürdői balneoklimaterikus központ a teljesség igénye nélkül szemlélteti, hogy a turisztika több ágazatát is igyekeznek előremozdítani.

Az előbb felsorolt háromhoz egy újat is társítanak ezután: a vallási turizmust, amelynek keretében a Szent-László utat építik ki azon falvakban, ahol a templomok falain értékes Szent László freskókat fedeztek fel. Közben pedig az infrastrukturális fejlesztés is folyamatos a megyében – biztosított a megyei tanács alelnöke.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük