Felhívás!

Gazdaságélénkítő programok

Gazdaságélénkítő programok Kovászna megye

A különböző típusú de minimis (kis összegű) támogatások volt a témája A mi városunk, a mi felelősségünk értekezlet-sorozat tegnapi kiadásának, amelyen Antal Árpád polgármester mellett részt vett Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a Sepsi Ipari Park korábbi igazgatója, Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Debre­czeni László önkormányzati képviselő, a gazdasági bizottság elnöke.

Antal Árpád szerint a de minimis támogatások sikerként könyvelhetők el.

– Az elmúlt években összesen közel tízmillió lejjel támogattuk a helyi vállalkozásokat, a tavalyi összeg a legmagasabb, megközelítette a hárommillió lejt. A fejlődés dinamikája is fontos: 2020-ban a támogatások összege nagyjából hatszorosa volt, mint 2015-ben – emelte ki a sepsiszentgyörgyi polgármester, aki abban bízik, hogy az idén „még több pénzt” sikerül adniuk.

Édler András elmondta: az épületadó egy részének visszaigénylése kilencedik éve zajlik, van olyan cég, amely száz lejt, de olyan is, amelyik 200 ezer lejt pályázott vissza. A kamaraelnök hozzátette: az idei rendszer teljesen online lesz, most tesztelik, de a program indulására, május 18-án reggel 9-re „működnie kell”.

Debreczeni László felidézte: 2013-ban azért vezették be az ingatlanadó-visszaigénylési rendszert, hogy a helyi cégek könnyebben átvészeljék az adóemelést, amiből – egyáltalán nem mellékesen – 3,5 millió euró maradt meg a városnak. Az adószakértő elmondta: idén is folytatódik a Covid-minimis, de aki a tavaly pályázott, idén nem jelentkezhet ismét. Fontosnak tarjták, hogy „irányt mutassanak”, ezért csak beruházásra lehet pályázni, legkevesebb 50 százalékos önrésszel. Jelezte: pénz van, hisz a tavalyi ötmillió lejes keretből kétmilliót hívtak le.

A „ipari parkos” de minimisről Miklós Zoltán elmondta: hasonló módon lehet pályázni, mint tavaly: 50 ezer eurót lehet kapni, 75 százalékos önrésszel. Az összege legtöbb 100 ezer euróra nőhet, ha a beruházó vállalja, hogy a támogatás összegére helyi cégeknél vásárol árut vagy szolgáltatást. A támogatás utófinanszírozású.

A Versenytanács most véleményezi a megyeszékhelyi önkormányzat legújabb támogatási formáját, az „innovatív” minimist. Amint Édler András elmondta: a legtöbb tíz, egyenként 40 ezer eurós támogatással „megpróbálnak olyant megcélozni, ami nem is olyan egyszerű”.

– Olyan termékeket vagy szolgáltatásokat akarunk támogatni, amelyek megállják a helyüket a világpiacon is. Ehhez a helyi tanács határozattal jelöl ki egy ötfős bizottságot olyan emberek közül, akik nem feltétlenül helyiek, sőt, a pályázóknak sem kell helyieknek lenniük, de elképzelésüket Sepsiszentgyörgyön kell megvalósítaniuk – ismertette a kamaraelnök.

„Az üzleti tervet jóváhagyó bizottság, akiket tévéműsorokban már csak cápáknak hívnak, olyan emberekből áll majd, akik érzik a bizniszt, van affinitásuk ehhez, és letettek már valamit az asztalra” – magyarázta Édler. Külön érdekesség, hogy – nevelő szándékkal – a terveket a nagyközönséggel is megismertetik, és szavazni is lehet róluk.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások