Felhívás!

Freudenberg-akció Háromszéken

Freudenberg-akció Háromszéken Kovászna megye

A Freudenberg német technológiai konszern jóvoltából pár év múlva dús lombú hársfák veszik majd körül az előpataki úton az 5-ös kilométerkőnél levő tavat. Fennállásának 170. évfordulóját ugyanis ugyanennyi hárscsemete ültetésével teszi emlékezetessé a cég brassói munkapontjának közössége. Az akcióra szombaton kerül sor a Szemerja–Görgő Közbirtokosság támogatásával.

A Freudenberg konszern cégei sok területen működnek a készruha- vagy járműipartól kezdve az aeronautikáig. Brassóban 13 éve, 2006-tól vannak jelen, és a cégcsoport Európa-szerte fellelhető tagjainak nyújtanak különböző tevékenységeket kiegészítő (IT, beszerzés, könyvelés stb.) szolgáltatásokat. Mint azt Csákány Lászlótól, a Szemerja–Görgő Közbirtokosság elnökétől megtudtuk, a cég a társadalmi felelősségvállalás elkötelezettje, ezért döntött úgy, hogy 170 éves fennállásáról faültetéssel emlékezik meg mindenütt, ahol a megvalósításban partnerre talál. Mivel Brassó megyében nem találtak alkalmas területet, illetve fogadókészséget, itt, Sepsiszentgyörgy közelében ülteti el szombaton a munkaközösség a csemetéket. Az akcióhoz a közbirtokosság biztosítja a területet, a munkaeszközöket és a szakértelmet, a továbbiakban pedig a gondozást is felvállalta (az esetleg kipusztuló fák pótlását, megóvását a gyomosodástól), de az ültetvény sorsát a cég is figyelemmel kíséri.

Ez az akció is része annak a hosszabb távon megvalósítandó projektnek, amelynek során kiegészítik az előpataki út mentén itt-ott hiányos, portól és zajtól védő, függöny szerepet betöltő útmenti fasort. Ott hétvégén a BBTE környezettudomány szakos diákjai közül mintegy harmincan önkéntes munkával ültettek el 500 csemetét. Az őshonos, tájba illeszkedő fafajtákat és az eszköztárat szintén a közbirtokosság biztosította, amellyel az egyetem együttműködési szerződést is kötött.

Az ültetési szezonnak lassan vége, de jövőre folytatják a védősáv pótlását, addig viszont még – szintén szombaton – az egyetemisták által korábban kialakított, a Büdöskúttól a Benedekmezőig vezető tanösvény mentén figyelemfelhívó táblákat helyeznek ki, amelyeken a fák szerepéről, fontosságáról tájékoztatják az arra elhaladókat. Korábban, terepgyakorlat keretében már 1800 bükk- és tölgycsemetét is ültettek az egyetemisták, pótolván a kiszáradtakat azok közül, amelyeket egy széltörés után tarvágott parcellán 2016-ban önkéntesek segítségével ültettek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.