Felhívás!

Folyamatosan a megoldást keresik

Folyamatosan a megoldást keresik Kovászna megye

Szokásos heti sajtótájékoztatóját András-Nagy Róbert, a megyei sürgősségi kórház igazgatója ezúttal Molnár Enikő ápolási igazgatóval együtt tartotta, aki arról beszélt a sajtónak, milyen kihívásoknak kellett megfelelniük a járványhelyzetben, és hogyan sikerült ez nekik.

Március 10-i, szerdai adatok szerint 34 pozitív PCR-tesztes beteget ápolnak a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban, közülük 21-et a fertőzőn, 5-öt a sebészeten, utóbbiak közül hárman Brassó megyeiek. Az intenzív osztályon 8 kritikus állapotban levő betegért harcolnak, egyikük intubálva van. Az elmúlt hét óta 22 beteget engedtek ki, 5 páciens viszont elhunyt. Koruk 59-89 év közötti volt, társult betegségekkel: szív- és érrendszeri megbetegedésektől, veseelégtelenségtől szenvedtek. Jelenleg 3 koronagyanús beteg van az elkülönítőben.

Februárban 1761 sürgősségi esettel kellett megbirkózniuk a kórházban, a járóbeteg-rendelőben közel 7000 konzultációt végeztek, 900 végződött beutalással. 240 műtétet kellett elvégezni, a szülészeten 80 szülést vezettek le, a PCR-laborban 1783 tesztet elemeztek ki.

Ami a betegellátásban esedékes változtatásokat illeti, a pandémia kezdetével igen gyorsan, rugalmasan kellett átszervezniük tevékenységüket, sokszor az egyik napról a másikra érkező szabályoknak megfelelni, mondta Molnár Enikő. Az alapelvek azonban igen hamar kikristályosodtak: a betegek biztonsága és helyes kezelése az elsőrendű, ennek biztosításához viszont a személyzet biztonságára is figyelni kellett. Kihívást jelentett a járvány legelején a folyamatos fertőtlenítést biztosítani, ehhez az addigi kettő helyett öt alkalmazottat kellett bevonni. A betegek epidemiológiai értékelése szintén egy kötelező időigényes munka.

Gond volt a megfertőződött kollégák helyettesítése is. Előfordult, hogy az intenzívre is az utolsó pillanatban kellett átirányítani a munkatársakat más osztályokról (bőrgyógyászat, reumatológia), akik ugyan kezdetben vonakodva vállalták el a feladatot, viszont most már nehezükre esik visszamenni az anyaosztályra. Közben még az is kihívást jelentett, hogyan és mikor osszák ki a betegeknek a hozzátartozók által behozott csomagokat, ami olykor forró levest jelentett, máskor 20 liter ásványvizet, több kiló narancsot. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2021. március 11., 11:54
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Nem sirnak, hanem dolgoznak es nagyon becsuletesen, amig a kommentelő éjszaka alukal addig ok folyamatosan folgoznak, amig a kommentelo űnnepnapokon otthon a csaladjaval eszegeti az ünnepi ebédet ők dolgoznak kemenyen, újraéleszti a kommentelők, beteg csaladtagját, (most jönnek azzal a szöveggel, hogy csinálják mert meg vannak fizerve), ha meg vannak jol teszik, mert megerdemlik. Mas is megvan jol fizetve azzal senki sem foglalkozik, hanyan vannak olyanok, hogy lablogatassal zsebre teszik a sok penzt, semmi felelossege nincs. A tanarok is jol megvannak fizetve, veluk nem foglalkozik senki, a nyarat vegig otthon ülik, mert ugye vskacio van, a fizetest kapjak, ezt nem kommentalja senki csak az aszisztenseket. Legyen mar egyszer vege ennek, aki irigyli lehet utannuk csinalni, ha sok penzt kapnak jojjon es csinalja meg van engedve, vegezze el az iskolat es szivet neki, keressen sok penzt ő is.

   • User
    Dátum: 2021. március 11., 12:59
    ÉRTÉKELÉS: 5

    En is azt mondom , legyen mar egyszer vege!!! A tajekozatlansagnak ami a tanarok 3 honapos vakaciojat illeti!!! Nem logatjak a labukat mert a kiszabott szabadsagon felul nekik sem jar tobb!! Ezert a vakacioban is be kell jarni dolgozni. Es , ha valaki most azt kerdezi , hogy ugyan mit csinalnak , akkor nyugodjon le :van tennivalo boven. A tanarkodas nem merul ki az orak megtartasabol!!!

   • User
    Dátum: 2021. március 11., 21:39
    ÉRTÉKELÉS: 3

    10 000 lejen felül kapnak fizetést azok az asszisztensek,akik a sürgösségen, intenzív osztályon s a covidosoknál vannak. Azok mondták, akik ott dolgoznak. A covidosoknál még a kórterembe se mennek be, csak betaszitják az ételt. Nagyon nehéz munka lehet azért a pénzért.

 • User
  Dátum: 2021. március 11., 11:39
  ÉRTÉKELÉS: 10

  1 konkrét kérdés!!!
  Miért kell várni 1 szakorvosra több mint 1 hónapot?! Jelenleg X orvosnál április 15 után van szabad időpont!!! Szerintem ezt akarva csinálják és a neve NÉPÍRTÁS! A Covid le van sz@rva a magasból…addig marhulnak amig a kronikus betegek jobban lebetegednek, nem kapnak időben orvosi ellátást, de ők azok akik jól mutatnak az elhalálozási statisztikájukban!!!!😤 Pfujjj
  1 másik történet jut eszembe, amikor a pap kalapolt és elpanaszolta, hogy muszáj koldulni, mivel kevesen haltak meg!!!!!!😤😢😭
  Tiszta üzlet a halott….