Felhívás!

Fogyóban a C-vitamin

Először a maszkokat vásárolták fel Sepsiszentgyörgyön, most a C-vitamin készlet fogy rohamosan a patikákban. A következő napokban más gyógyszerek is jelentősen megfogyatkoznak – vélik a gyógyszerészek.

A maszkvásárlás ésszerűtlen, mivel belégzésnél nem nyújtanak védelmet a kórokozók ellen, és azoknak kellene csak használni, akik valóban betegek – mondják a szakemberek. Ennek ellenére Sepsiszentgyörgyön már hetek óta egyetlen gyógyszertárban sem lehet orvosi maszkot kapni. A lakosság által felvásárolt maszkok hiánya gondot okoz például a fogorvosok esetében, mivel ők naponta többet is használnak, de készleteiket nem tudják pótolni.

Most a C-vitamint keresik tömegesen, a gyógyszertárakban egyszerre több tíz dobozzal is kérnek a vásárlók. Az egyik központi gyógyszertár munkatársai elmondták: szerdán a készleten lévő összes C-vitamint eladták. Egy másik gyógyszertárban is megerősítették: a legkeresettebb termék az elmúlt napokban a C-vitamin lett.

Kelemen Mihály gyógyszerész megkeresésünkre elmondta: a C-vitamin fontos szerepet játszik az immunerősítésben, és a jelenlegi fokozott helyzet miatt az emberek úgy érzik, tenniük kell valamit az egészségmegőrzés érdekében. A gyógyszerész hozzátette: nem lesz könnyű a következő periódus, ugyanis egész Európában hiánycikk a C-vitamin, viszont megnőtt rá a kereslet.

A C-vitamin alapanyaga Kínából érkezett, de a szállítmányok most leálltak. Amikor elfogy a készlet, és nem lehet utánrendelni, akkor lesznek problémák. Pár nap múlva eltűnnek a paracetamol alapú gyógyszerek is (Fervex, Faringo Hotdrink, Paracetamol), mivel ezek is Kínából érkeznek, és kezelik a koronavírus tüneteit – mondta a gyógyszerész.

Kelemen Mihály azt javasolja, elsősorban a szülőknek, hogy most vásároljanak néhány doboz lázcsillapítót, gyerekeknek kúpot, mivel ezek a termékek nem drágák, és tényleg jó, ha van otthon. A C-vitamint pedig a kapszulák mellett növény és zöldségbevitellel is lehet pótolni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 13., 15:00
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Hát ha a maszkok most nem nyújtanak védelmet, akkor miért használják a fogorvosok, nővérek, orvosok? Nem csak most hanem olyankor is amikor még nem volt ez a vírus?
  Persze, hogy sok gyógyszer el fog tűnni, eltűnt az egészségügy is kártyarendszer is a héten, így lehet spórolni a betegen!

  • User
   Dátum: 2020. március 13., 17:16
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Az orvosok nem akarják megfertőzni az esetleges legyengült pácienst. Erre volt kitalálva a maszk. Természetesen valamennyit véd másik irányba is, de csak megfelelően használva és nagyon vigyázva, hogy ne nyulkálj alája, ne igazgasd, stb. Nem az a fő célja, hogy téged megvédjen, ahhoz nagyon be kéne öltözzél. Gondold meg. Jársz maszkkal, összetapogatsz mindenfélét, otthon leveszed a maszkot a meg nem mosott kezeddel, és kb. ugyanott vagy, mint maszk nélkül. Vagy megmosod a kezed, leveszed és utána megint nem mosol kezet, szintén ott vagy.

 • User
  Dátum: 2020. március 13., 17:56
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Tudtom szerint a C vitamin nem használ a megelôzésre, csak az influenza, grippa elkapása után a hamarábbi felépülést segíti elô amikor is a szervezet küzd a vírussal és ilyenkor van szüksége a töbletre. De mindenképpen kell 🙂