Felhívás!

Nem zár be minden játszóház

Nem zár be minden játszóház Kovászna megye

Kerüljék a szülők a játszótereket, zsúfolt helyeket, játszóházakat és gyermekmegőrzőket – hívta fel nyomatékosan a figyelmet Raed Arafat belügyi államtitkár. Hozzátette, néhány kormányhivatal elrendelte ezt az intézkedést. Sepsiszentgyörgyön nem minden játszóház zárt be.

Felhívást tett közzé több ízben is Raed Arafat, melyben arra figyelmezteti a szülőket, ne hagyják gyerekeiket játszóházakban, after school-szerű tevékenységeken az iskolaszünet alatt. A játszóházak bezárását még nem rendelték el, de javasolják.

Háromszéken még vannak nyitva gyerekmegőrző játszóházak, de van, ahol már bezártak, és fertőtlenítést végeznek. A Labirintus játszóház már szerdától bezárt, mint írták: a koronavírus terjedésének fékezése érdekében és a hatóságok által javasolt intézkedések miatt március 22-éig bezárják az egységet.

– Mivel a Közegészségügyi Hatóság, a Kovászna Megyei Rendőrség és a Koordináló Operációs Központ is azt javasolja, hogy az iskolaszünet alatt a gyerekeket ne vigyék a szülők zsúfolt helyekre, parkokba, játszóházakba, úgy döntöttünk megelőzzük a vírusterjedést, és bezárjuk a játszóházat. Felfüggesztettünk minden műhelymunkát, születésnapot és más rendezvényt is. Ez idő alatt fertőtlenítést végzünk, és remélhetőleg hamarosan újra találkozunk – mondta Claudia Epure, tulajdonos.

A Micimackó Kuckó bölcsődében csütörtökön még fogadták a gyerekeket, azonban külsős gyerekeket már nem – mondta megkeresésünkre Józsa Mónika tulajdonos. Hozzátette: nehéz döntést hozni, mert nagy a nyomás a szülők részéről, akik vinnék a gyerekeiket, mivel nincs más megoldás számukra. Elmondta, naponta többször is fertőtlenítenek, mind a mosdókat, mind a játékokat és más eszközöket, amelyeket a gyerekek használnak. Amennyiben a helyzet megköveteli, ők is bezárnak.

Egy másik sepsiszentgyörgyi játszóház, a Pablo sem szervez nyitott játszóházi programot, viszont a már előre leszervezett születésnapi eseményeket megtartják – tájékoztattak. A Rosie’s Creative Home játszóház hét elején, az iskolaszünet bejelentése után hirdetett napközis programot, melyen az első napokban részt vettek a gyerekek. Arról, hogy folytatják-e a meghirdetett kényszervakációs programot, egyelőre nem kaptunk információt.

A Happy Kids Játszóház vezetősége sem reagált megkeresésünkre, a szülők elmondása szerint azonban nyitva tartanak, és fogadják a gyerekeket, és a születésnapi rendezvényeiket sem fújják le.
Raed Arafat egyébként többször hangsúlyozta: úgy kell cselekedni, mintha nem lenne iskolaszünet, azért hoztak ilyen rendeleteket, hogy megóvják a gyerekeket.

– Vannak, akik semmibe veszik intézkedéseinket, és egy helyre zárnának több tíz gyereket nappali foglalkozásra vagy megőrzésre. Folyamatosan jelennek meg hirdetések, hogy napi száz lejért after­school-szerű megőrzőket tartanak és a játszóházak is fogadják a gyermekeket. Ez nagyon veszélyes – hangsúlyozta Arafat, az országos vészhelyzeti főigazgatóság vezetője.
Egyébként ez a második alkalom, hogy az államtitkár figyelmezteti a szülőket. Korábban is hangsúlyozta, ne vigyék parkokba, játszóterekre, mallokba, illetve játszóházakba gyerekeiket a szülők.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 13., 12:40
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Eközben Kézdin a Wegener park tele van gyermekekkel. Felelőtlen szülők, nagyszülők ebben a szép időben nem zárhatják be a gyermekeket a lakásokba, hiszen vakáció van. Vajon nem lehetne a parkot bezárni – gondos előljáróság?

 • User
  Dátum: 2020. március 13., 18:00
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Itthon tartom gyerekeimet, de azzal ostromolnak, hogy osztálytársaik kinn vannak a városban. Miért nem fogják fel az emberek, hogy csak így lenne elkerülhető a nagyobb baj?

 • User
  Dátum: 2020. március 13., 19:04
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Egyesek mindig másképp cselekednek mint ahogy megkövetelik,mindig másképp értelmeznek dolgokat.Pedig ezzel most nem szabadna játszani.Lehet,hogy túlreagálják a dolgokat és adja a Fennvaló, hogy így legyen és ne másképp, inkább nevessen az ember a végén mint sírjon.Jobb félni mint megijedni.Ebben az esetben nem biztos,hogy a pohár töltött fele lesz a biztos és ki mer megbízni az egészségügyi rendszer hatékonyságában? Jobb elkerülni azt amit el lehet.

 • User
  Dátum: 2020. március 15., 8:09
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha szabadban vannak gyerekeink,meg elfogadhato,viszont nem tunik fel,h a ruhagyar mukodik,es ott biza van mit hordozni virus,meg akkor is ha intezkedeseket tesznek ez erdekeben.Kepzeljek el, az ott dolgozok hozzatartozoi most erkeznek haza kulfoldrol,es isten orizz vki ajandekba virust hozzon…a gyarat jobb bezarni mint a munkasoknak kuckokat letesiteni hogy egy legterben ne legyenek annyian. Es boldogan mennek munkaba…hasonlit egy piciket a mesek zaro mondatara, a boldogan eltek,mig meg nem haltak.