Felhívás!

Focisulisták a válogatottban

Kevesen tudják, hogy a magyar és román focisuli, a Puskás Akadémia és a Hagi Akadémia között szoros a kapcsolat. Legutóbb Gheorghe Hagi egyik interjújában csak dicsérő szóval illette nem csak a Puskás Akadémiát, hanem a Székelyföld Labdarúgó Akadémiát is. Azt is elmondta, hogy Nagyváradon újabb focisuli jön létre.

Zokszó nem az iskolák pénzeléséért illette az állami összegek feletti döntéshozókat, hiszen ez az ő esetében magánvállalkozás – több százmillió eurót költött az akadémia létrehozására és felfejlesztésére, a fiatalok képzésére, közpénz ide nem került –, hanem mert mindenhol húzzák fel az új stadionokat, és Konstancát mindig kihagyják. Igaz, azt már Ion Ҭiriac, a volt kiváló teniszező, majd edző és milliárdos menedzser is mondotta, hogy az állam (értsd ezalatt a mindenkori román kormányt) úgy akar olimpiai és világbajnokokat kinevelni, hogy ez neki egyetlen lejébe se kerüljön.

Hogy mit jelent Erdély a sport számára, bizonyítja nem csak Bölöni László, Szabó Kati, Orbán Olga, Jenei Imre, Kovács István, Károlyi Béla vagy a többi erdélyi olimpiai és világbajnok, esetleg mesteredző, hanem szinte nincs olyan csapat, amelyben ne lett volna, vagy ne lenne erdélyi. Ez többszörösen érvényes a labdarúgásra, amelynek romániai felfuttatásánál erdélyiek, legtöbbször magyarok bábáskodtak. De az elmúlt száz évben nem is volt olyan korszaka a román labdarúgás történelmének, amikor az élvonalban, sőt a román válogatottban ne szerepelt volna földink.

Még ha olykor át is keresztelték is őket. Mert a két Szatmári, a Zavodák, Bóné Tibor, Hajnal Gyuszi mellett nem regáti a válogatott mai edzője Cosmin Contra vagy Cristian Chivu, a nemzetközileg ismert hátvéd sem. Ez legutóbbi a román válogatott Feröer-szigetek elleni mérkőzését nézve jutott eszembe, amikor is a góllövők között csak erdélyiek szerepeltek: a dési Ciprian Deac, a nagyváradi Claudiu Keserű és a margittai George Puşcaş. Ma már egyre kevesebb az üres telek, a grund, ezért focisulikban cseperednek fel a jövő labdarúgói. A két idős válogatott focista körül is megjelentek a Hagi-fiúk. Nehezen lehetne megmondani, hogy az utóbbi években csak az akadémistákra alapozott U21-es válogatottal mi lenne Hagi nélkül.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások