Felhívás!

„Csak a szükséges mértékben”

Mióta levetette az elnöki ornátust, a román politika amolyan megmondó emberévé vált Traian Băsescu. A volt államfő nyilván ennek köszönheti számos meghívását az ellenzéki tévécsatornák stúdióiba, ahol valóságos szociál-pszichológiai diagnózissal felérő jellemképet fest, csöppet sem hízelgőt ráadásul, bárki fennforgó közszereplőről. A valamikor szókimondásáról a székelyek körében is népszerűséget élvező exelnök ezúttal persze saját különbejáratú pártocskája túlélési és választási esélyeit szeretné javítani emlékei és tapasztalatai megosztásával, különben kevesen lennének kíváncsiak véleményére, s nem szerepeltetnék annyit az egymást valósággal felfaló beszélgetős műsorokban.

No, de a szabadszájú meghívott újabban magyarellenességét sem rejti véka alá, mi több, elárulta azt is, hogy tusványosi látogatásai és találkozásai a magyar miniszterelnökkel csak amolyan taktikai húzások voltak, merthogy „jelenlétemben a magyaroknak muszáj volt némileg visszafogniuk magukat” – vallotta meg a balkáni ravaszság egyik titkát. Magyar vonatkozásban méltatlanul elfogultak megnyilvánulásai, de jegyzetemben nem erre kívánom felhívni a figyelmet. A minap a sok rosszmájú jellemzést megelégelve az egyik műsorvezető pozitív jellemekre kért példát tőle, mire egy Maros megyei személyt említett, akiről magyar sajtóban jó szót eddig még nem olvastam. „Igaz, egy kicsit magyarellenes, de csak a szükséges mértékben” – tette hozzá elhíresült cinikus nevetése kíséretében.

Tisztelt olvasóim, ha nem jöttünk volna rá: harmincévnyi „jogállamépítés” közben a magyarellenesség kivételes és titkolt, többnyire burkolt álláspontból szalonképes előítéletté lépett elő a mai Romániában. S nem csupán arról van szó, hogy választások idején a pártok úgymond kijátsszák a magyar kártyát, hanem ma már úton-útfélen bárhol hangoztatható, főműsoridőben vagy a parlamentben, mindenütt szabad utat kapott, s ott van minden román párt minden politikusának száján. Ezt sikerült „elérnünk” harminc év szüntelen igazodása és visszafogottsága árán?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.