Felhívás!

FiatalOn Kézdivásárhelyen

FiatalOn Kézdivásárhelyen Kovászna megye

A kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) online kutatást kezdeményezett a városban, amelynek fő célja, hogy a 14 és 35 éves közötti fiatalok véleményét kikérje a jelenlegi helyzetükről, megelégedettségükről, jövőképükről. Szöllősi Tamással, a szervezet elnökével beszélgettünk a kezdeményezésről.

– Nemrég rukkoltatok elő egy fiataloknak szóló kutatással. Miért volt szükség erre a kutatásra? Mit akartok megvizsgálni, kutatni vele?

– Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan élik mindennapjaikat a kézdivásárhelyi és kézdivásárhelyi élettérrel rendelkező (ide jár iskolába, itt dolgozik, szórakozik, a napja nagy részét a városban tölti) fiatalok. Hogyan látják a környezetüket, mik az igényeik, mi érdekli őket és mi a víziójuk, ezeket tőlük kell megkérdezzük. Persze tudjuk a fő irányelveket, hiszen sokukkal kapcsolatban vagyunk, de a konkrétumokat csak ők tudják elmondani.

– Ki állította össze a kérdőívet?

– Többen dolgoztunk a kérdéseken, hogy minél átfogóbb és pontosabb képet kaphassuk. A Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ) mellett a Vigadó Művelődés Ház, valamint az önkormányzat kommunikációs irodájának segítségét kértük, emellett György Botonddal konzultáltunk, akit humoristaként ismernek legtöbben, de szakmáját tekintve szociológus.

– Melyek a legfontosabb kérdések a kérdőívben?

– Több témakört ölel fel: életszakasz, szórakozás, ifjúsági lét, oktatás, munka és elvándorlás. Mindenik fontos, de a jövő szempontjából talán az utolsó hármat tartom a legfontosabbnak ezen belül is, az elvándorlás egy sarkalatos kérdéskör. Ezek adnak egy képet arról, hogy hogyan is kell a továbbiakban építkezni, fejlődni, melyek a megoldásra váró gondok, illetve az erősségeink.

– Az eredmények feldolgozása után mit fogtok tenni? Mi a kérdőív célja?

– Elkészítünk egy gyorsjelentést, illetve egy átfogó részletes jelentést, majd ez alapján a célunk, hogy megalkothassuk a város ifjúsági stratégiáját, amely szervezés része lesz a városfejlesztési stratégiának, illetve alkalmazzuk a javaslatokat, amiket az eredményekből kinyertünk. Legfőbb célunk, hogy úgy tudjuk alakítani közösen a várost – fiatalok, városvezetés, szervezetek és a többi – hogy igazán jó legyen Kézdivásárhelyen fiatalnak lenni.

– Meddig lehet kitölteni a kutatást? Eddig hányan töltötték ki, és hány fiatalra vártok még?

– Ez idáig több mint 300 fiatal töltötte ki a két kérdőívet, célunk, hogy 800–1000 kitöltés legyen. A határidő december 10., és arra biztatok mindenkit, hogy töltse ki, és erre biztasson mindenkit a baráti köréből is. Próbáljuk megkeresni azokat a hálózatokat és azon belül azokat a személyeket, akik sok embert tudnak mozgatni, jó kapcsolati hálóval rendelkeznek, ezáltal minél több emberhez eljutni, hiszen széles a konzultáció palettája (14–35 éves korosztály).

– Miként szeretnétek a fiatalokat bekapcsolni a közösségbe?

– A társadalmi szerepvállalás fontosságára hívjuk fel a figyelmet. Szeretnénk, hogy a fiatalok vegyenek részt a kutatásban, őszintén töltsék ki a kérdőívet, mondják el a véleményüket, szóljanak bele az őket érintő témákba, majd ezen vélemények segítségével, irányvonalak megszabásával alakítsuk közösen Kézdivásárhely jövőjét, a saját életünket.

A magyar nyelvű kérdőív ITT, a román nyelvű ITT tölthető ki.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 27., 10:57
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Gondoltam valami komoly😆
  Kedves fiatalok 4 év múlva újból megkérdeznek, újabb választások😂
  Szociológus, de humorista is kérdez🤣
  Big@🌴
  Amig nem lesz 1 pár hónapos polgárháború minden marad a régi kerékmedrébe: a munkás dolgozik, a politikus lop!!!
  30 év alatt szinte mindenik gyárat bezárták, fejlődés nem sok! Van sportcsarnok és focipálya, de csak közbe, amikor alszanak az idegenből összecsődített sportolók!
  Óvodák, iskolák, kórházak alúlfinanszírozva, a víz, gáz, kábel stbafrikai szinten, az uthálózatról csak annyit, h a 90es években szétbombázott Koszovó jobban áll!
  Demokrácia…. jártathatjuk a szánkat, de a politikus az aki képvisel/képviselne, csak ő korrupt már elkelt, megvették, lefizették! A nagyobbaknak csendestársként még nagyobbak vannak a hátuk mögött, akiknek a fő prioritásuk, hogy sötétben és nyomorban tartsák a népet!!!
  Vehetjük a falusi példákat, ahol 1-2 üzletember🦊közbirtokosság irányítja a falut, fentről kapott parancsokat végrehajtva. Városon is ugyanez a helyzet, csak ott több a pénz, több a lehetőség!😎
  Nem is nagyon van olyan hivatal(állami) ahol nem az ők embereik vannak! Igyekeznek mindent kézben tartani, nem számít, hogy földbe tapodják a kisebbet!😤😢 Mindenkit kibeleznek aki nem párttag és nem jellemtelen féreg!!!! Sztgy n is milyen polgármester nőt nyomtak le a nép torkán! Szegény azt sem tudja Da vagy Nu! A Kvásárhelyi is ugyanígy mindent eltussol, hárít, ködösít ipari parkokkal, utjavításokkal, vízzel,Fortyogóval, mozival ingatlanjaival,munkatársaival és a hatáskörébe tartozó állami intézmények
  vezetőinek/ igazgatóinak a kinevezésével!!!!