Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fészkére ült az első háromszéki gólya

Fészkére ült az első háromszéki gólya Kovászna megye

Már az elmúlt napokban is láttak ugyan gólyát Háromszéken, de a Rara Avis Egyesület szerint a fészekre telepedő számít elsőnek. Ilyet pedig idén először ma kaptak lencsevégre Sepsikőröspatakon.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyan Uzon határában már február 28-án láttak három gólyát, március 7-én pedig Szentivánlaborfalván ötöt, és még Illyefalva határában is lefotóztak egyet március 8-án, az egyesület már jó pár évvel korábban, egy verseny alkalmával eldöntötte, hogy a megyében azé a gólyáé (illetve az azt lefényképező személyé) az elsőség dicsősége, amelyik fészekre is ül. Nyilván azért, mert a többi esetleg csak átutazóban lehet, vonulás közben pihen meg, vagy netán egy itthon telelő példányról van szó, és még az sem példa nélküli, hogy nagy kócsagot vagy szürke gémet véltek messziről gólyának. A fészkelő madár azonban biztosan „a mienk”, magyarázta lapunknak Kelemen László, a Rara Avis Egyesület elnöke, akinek tudta szerint a fenti elv alapján az eddigi legkorábbi hazatérőt március 3-án jegyezték.

A hazasiető gólyáknak ugyan még minden valószínűség szerint szembe kell nézniük fagyokkal is, de a mezőn már elegendő eleséget találnak a túléléshez. A nagy többség érkezése áprilisra várható, és bár a havazás még akkor sem zárható ki, de a megfigyelések szerint a gólyák túlélik a kései fagyokat, tudtuk meg Kelemen Lászlótól.

Gólyát még november végén és decemberben jeleztek Rétyről és Erdővidékről is, de esetükben nem feltétlenül itthon áttelelő példányokról van szó. A keményebb hidegek elől ugyanis vélhetően azok is továbbvonultak, mert a későbbiekben nem érkezett hír róluk.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük