Felhívás!

Felvillanyozó pluszmunka

Felvillanyozó pluszmunka Kovászna megye

Noha tanév közben kellett tanárnak, diáknak beleilleszkedni egy képlékeny rendszerbe, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban működő, frissen alakult Megyei Tehetséggondozó Központ diákjai szépen dolgoznak. Dr. Pető Mária fizikatanárnőtől, a frissen alakult intézmény igazgatónőjétől érdeklődtünk, hogy az oktatók és a diákok szelekciója után alig több mint egy hónappal hogyan látja az ott folyó munkát.

– Matematika, román nyelv, fizika, kémia, angol és német, informatika csoport indult 8–15 fős létszámmal ez év februárjának végén, de a tantárgyolimpiákon eddig is bizonyító olimpikonoknak külön felkészítő csoport is – sorolta a tényeket az igazgatónő.

– Kézdivásárhelyről, Kovásznáról is volt jelentkező, jól beilleszkedtek a csoportba, serkentő hatású az is, hogy vegyes korosztályú csoportok alakultak. A kollégák visszajelzése szerint szépen dolgoznak a diákok, lemorzsolódás még nem volt – mondta Pető Mária. – Látszik a más szellemiség, megvan a pluszmunka hozadéka. A motiváció ha megvan, számos lehetőséget rejt, többet, mint a tanórán, ahol ott ül a gyermek, mert muszáj.

Amint megtudtuk, már az első elégtételeket is jegyezhették a tanárok: továbbjutott egy diák, és szép eredményt ért el a kémia olimpia országos szakaszán, matematikából már nemzetközi versenyeken is szerepeltek az olimpikonok. A biológusok már háromszor voltak terepgyakorlaton. A kisebbeknél a román csoportban a kreatív gondolkodásra, írásra fektetik a hangsúlyt, annak csak később mutatkoznak meg az eredményei, de angolból például már mérhető a fejlődés a munka kezdetén megírt teszteredményekhez képest. Az informatika csoportban az alkalmazott tudomány területeire merészkedtek, mesterséges intelligenciával kapcsolatos témákba, játékfejlesztésbe fogtak, és a munkába külsős szakembereket, az IT klaszter informatikusait is bevonták.

– Ősszel mindenképpen bővülni fognak a csoportok, ha látszani fognak az eredmények – bizakodik Pető Mária.

A tehetséggondozóba járó diákok teljesítményét kívülről szemlélő középiskolai tanárnő elmondása szerint a tehetség csak alap, ami befektetett munka nélkül nem kamatozik, de a természettudományos tantárgyak országos versenyein eddig is meglátszott, hogy más megyékben már korábban működött ilyen tevékenység. Hiszen e tantárgyak óraszáma még a természettudományos profilú osztályokban is kicsi, ráadásul a versenyeken labormunkában is készségszintű ismereteket kell felmutatni, a teljesítmény pedig megköveteli tanár és diák sok órás konzultálását, amire hétköznap nehezen jut idő. Hogy hogyan vállalhat be a 7-8 órás iskolai nap után még újabb tanulást a diák, arra szerinte az a magyarázat, hogy a diákokat felvillanyozza, ha képességeiket, kreativitásukat igénybe vehetik tudásszomjuk kielégítése érdekében.

Ezt erősítette meg a Mikó igazgatónője, Kondor Ágota is.

– Nagyon igénylik, hogy a kreativitásukat kifejezhessék, az ötleteiket elismerjék, pozitív visszajelzést kapjanak. Egyébként nem föltétlenül a legcsendesebb diákok a legtehetségesebbek, lehetnek kótyagosak, mozgékonyak is, de a tanár kötelessége, hogy meglássa bennük a szikrát – mondta az igazgatónő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.