Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Felújították a bálványosi Szűz Mária kegyhelyet

Felújították a bálványosi Szűz Mária kegyhelyet Kovászna megye

Végéhez közeledik a bálványosi Szűz Mária kegyhely felújítása, már csak a szobron kell némi javítást végezni. Augusztus második felében, a régi hagyományokhoz visszatérve, újra búcsút szerveznek e helyen – közölte Jakab Barna, a Kovászna Megyei Tanács alelnöke, aki a munkálatok megszervezését felvállalta.

Mint az elöljáró beszámolt róla, a kegyhelyre, amely a Bálványos Resort mögötti parkolóból 10 percnyi könnyű mászással közelíthető meg, tavaly ősszel Bács Csaba sepsibükszádi polgármester hívta fel a figyelmét, aki érzelmileg is kötődött a helyhez. Bács azért fájlalta különösen a Mária-kegyhely leromlását és javasolta a felújítást, mivel annak idején ott bérmált. Felvetése nyitott fülekre talált, a hamarosan megejtett terepszemlére Bács Csaba és Oláh István megyei tanácsos is elkísérte Jakab Barnát. Bár valóban szomorú állapotokat tapasztaltak a helyszínen, a közeledő tél miatt ekkor még csak annyit lehetett tenni, hogy kitámasztották a kő boltívet, ne omoljon be a következő hónapok csapadékától.

A kegyhely egy régi képeslapon, Pethő Csongor gyűjteményéből  (Fotó: képeslapok/wordpress/com)

A következőkben Tamás Sándor megyei tanácselnök biztatására a feltorjai plébánia (Bálványos Torjához tartozik) pályázott a felújításra és májusban egy kalákára is sor került, ugyanis a felújításnak az volt a nehezebb része, hogy szükséges cementet és kavicsot, a szerszámokat feljuttassák a helyszínre. A Sepsi Medvék quadokkal segítettek a szállításban, ugyanakkor nagyon sok támogató és önkéntes is jelentkezett a Jakab Barna közösségi hálón közzétett felhívására, többek között a lemhényi, torjai, almási ifjúsági szervezetektől. A kőműves munka egy sepsiszentgyörgyi vállalkozás, a Sicla Construct műve. A fából készült Szűz Mária szobor helyenként korhadt, pár ujja letörött (letörték), le is kell festeni, restaurálását Rosca Melinda, a sepsiszentgyörgyi művészeti népiskola tanára vállalta.

Ők is tettek valamit Szűz Máriáért – a májusi kaláka résztvevői (Fotó: Jakab István Barna/Facebook)

Jakab Barna megígérte, hogy a feltorjai plébánossal, Tímár Zoltánnal egyeztetve, sok éves szünet után, augusztus 26-án ismét Mária-búcsút tartanak Bálványoson.

A kegyhelyet a XIX. század végén állíttatta a torjai Apor Gábor báró, hogy a szintén általa építtetett szanatórium betegei ott fohászkodhassanak gyógyulásért. Akkoriban Európában több helyen hasonló módon, kő boltív alatt jelenítették meg Szűzanyát, aki 1858-ban a franciaországi Lourdes-ban, egy barlangban jelent meg a 14 éves Bernadette-nek.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások