Felhívás!

(Félre)értelmezhető rendelkezés

(Félre)értelmezhető rendelkezés Kovászna megye

Kész a Nép Ügyvédjéhez fordulni az RMDSZ-képviselet azok érdekében, akiket azért bírságol(t) meg a rendőrség, mert a szükségállapotban indokolatlannak tartották útjukat a saját felelősségvállalással kitöltött nyilatkozatban megjelölt cél érdekében, azaz „mezőgazdasági munkák elvégzése” végett. Magyar Loránd Szatmár megyei RMDSZ-képviselő arra kéri a megbírságoltakat – egész Erdély területéről –, jelezzék az érdekképviseletnek, ha úgy gondolják, önkényesen jártak el velük szemben.

A 3-as számú katonai rendelet szűkszavú megfogalmazása sok esetben okot adott a félreértelmezésekre és bírságolásra. A rendelet úgy fogalmaz, hogy a mezőgazdasági munkák miatt bárki útra kelhet, még a 65 éven felüliek is kijárhatnak a számukra egyébként kijelölt 11–13 órai időintervallumon kívül. A hatóságok által kiszabott bírságok miatt felháborodottaknak, illetve a hozzá intézett számos kérdésre reagálva Marcel Vela belügyminiszter azonban több esetben utólagos pontosításokkal, értelmezésekkel jelentkezett a belügyminisztérium Facebook-oldalán. Így kijelentette, hogy nemcsak azoknak szól a 3-as rendelet 1. cikkelyének h. pontja, akik megélhetés céljából gazdálkodnak, hanem azoknak is, akik gyümölcsöst, kertet gondoznak, vagy egy-egy parcellát művelnek meg, függetlenül attól, hogy ez lakhelyüktől milyen távolságra van (akár több száz kilométerre is lehet), de jó, ha ellenőrzéskor bizonyítani is tudják a megfelelő dokumentumokkal, hogy valóban birtokolnak földtulajdont.

Magyar Lóránd képviselő szerint „vicc, hogy belügyminiszter értelmezgeti a saját rendeletét”, véleménye szerint, aki mezőgazdasági jellegű munkát végez (még ha csak kiskertben is), egyáltalán nem megbírságolható. Szatmár megyében a rendőrkapitánysággal is egyeztetett ez ügyben, az pedig a maga során alkalmazottainak is feldolgozta a kérdést, így ott, de Bihar, Szilágy és Máramaros megyékben sem tudnak rendőri visszaélésről, jogosulatlan büntetésről, ám értesülései szerint a szomszédos megyékben, különösen Maros megyében többször is előfordult ilyen.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjét is megkérdeztük, van-e tudomása hasonló esetről. Könczei Csaba elmondta, az elmúlt napokban több falu polgármesterével, illetve földművelőkkel is találkozott ez ügyben, nem panaszkodtak büntetésekre. Ez nem zárja ki, hogy mégis lennének Háromszéken is ilyen esetek, tehát azoknak a személyeknek is szól a felhívás: jelezzék az RMDSZ-nek, ha úgy vélik, a rendőrök visszaéltek hatalmukkal, mikor megbírságolták őket a mezőgazdasági munkavégzés miatt. Ezt a szükségállapot végéig, illetve a korlátozások feloldásáig tehetik meg az e célra létrehozott formanyomtatvány kitöltésével, hacsak időközben a belügyminisztérium katonai rendeletben nem tisztázza ezt a kérdést oly módon, hogy határozottan kijelenti, bármilyen mezőgazdasági munka miatt ki lehet járni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások