Felfüggesztett melósok

A kovásznai Textile Blue Wash nadrággyárban múlt hónapban robbant a bomba: egy spontán tüntetés miatt, melyet azért indítottak, mert a 74 alkalmazottból 27-en nem kapták meg a májusi fizetésüket, az összes dolgozót egyszerűen kizárták a gyárból, és egy fölöttestől sem kaptak érdemi információt a továbbiakra nézve. Azóta sem javult a helyzet, mint ahogy azt Kelemen Tibor munkaügyi igazgatótól megtudtuk.

A Munkaerő-foglalkoztatási Hivatal vezetője havi sajtótájékoztatóján elmondta, a 74 alkalmazottból 25-en munkanélküli státusukat adták fel az alkalmazásért. Azért, mert ők a segélyre jogosultságuk lejárta előtt egy évnél hamarabb álltak munkába, még a segély 30%-át is meg kellene kapniuk a fizetés mellett. Most tulajdonképpen az egész személyzet felfüggesztett (?) fizetés nélküli szabadságon van, noha a kollektív munkaszerződésben ez a fogalom nem szerepel. Valaki viszont így vezette be a fizetési programba (Revisal) az aktuális státusukat, miközben gyakorlatilag a cég tevékenysége stagnál, fizetésképtelenség miatt.

Tény, hogy nem kapják sem a leálláskor hivatalból járó 75%-os javadalmazást, nem kaphatnak segélyt, mert nem állástalanok, sem felmondást nincs kinek átadniuk, sem elbocsátó papírt nem tudnak felmutatni. Fizetést sem kapnak, mert nem dolgoznak, nyilván a szubvenciót sem folyósítják az arra jogosultaknak, és a júniusi fizetési elmaradást sem kapták kézhez azóta sem.

A Brassó megyében, Négyfaluban bejegyzett cég ügyében a Kovászna megyei munkafelügyelőség nem illetékes, a brassói pedig azért nem tudja az elvárt válaszokat megadni, mert számos hivataltól kell pontos jelentés ahhoz, hogy átlássák a helyzetet. Ez eltart egy ideig, a tulajdonos pedig elzárkózik bármiféle kommunikációtól.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.