Felhívás!

Falvakon jóval olcsóbb, mint a piacon

Falvakon jóval olcsóbb, mint a piacon Kovászna megye

Lejárt a zakuszka és a különböző savanyúságok eltevésének ideje, és eljött a káposztáé. A sepsiszentgyörgyi piacokon már jó ideje lehet kapni vörös és fehér káposztát, mindkettőt keresik a vevők az eltevéshez. Alkudni nem lehet, mert évről évre kevesebb a vevő – mondják az árusok.

A sepsiszentgyörgyi központi piacon és az úgynevezett dollárpiacon is megjelent a káposzta, a helyi és a Buzău megyéből hozott zöldség ára egyforma. A fehér káposzta kilója 2,5 lej, míg a vörös káposztáé 5 lej. Az előbbi jobban fogy – mondják az árusok, bár nem teljesen elégedettek, ugyanis egyre kevesebben foglalkoznak eltevéssel. A hordós káposzta eltevéséhez nemcsak káposztára van szükség, hanem tormára, fűszerekre is. A torma kilója a piacon 5 lej, a kapor és csombor kötése pedig 1-2 lej. A vásárlók átlagban 10-15 kiló káposztát szoktak vásárolni, többnyire fehéret, a vörösből ugyanis nem lehet hordós káposztát készíteni, viszont más savanyúságot igen. Az árusok azt is elmondták, hogy a hordós káposztába piros káposztát is tesznek, amitől pirosas színe lesz a lének, birsalmával vagy kukoricával pedig sárgábbra színezik a levét.

A dollárpiacon is van káposzta, ott buzzói terméket árusítanak, annak kilónkénti ára 3 lej. Az árus elmondása szerint tőle inkább sarvalni veszik a káposztát, de hordósnak is adott el, igaz, nem olyan nagy mennyiséget, mint amennyit más piacokon vagy az út szélén adnak el a termelők. Ugyanakkor a piacokon azért is kisebb a kereslet, mert falvakon, vagy a káposztaföldek mellett jóval olcsóbb a zöldség, kilója mindössze 1 lej, így sokan onnan szerzik be.

A hordós káposzta eltevése sok helyen rituálénak számít, akik foglalkoznak vele 1-2 hordóval is eltesznek télire. Kovács András nyugdíjas, évtizedek óta foglalkozik káposztával, nemcsak maguknak, de gyerekeinek is ő „hordózza” el a káposztát. Másokkal ellentétben, ő a fűszerezéssel kezdi az eltevést, először kaprot és csombort helyez a hordó aljába, amit sós vízzel leforráz és egy napig hagy állni, hogy a fűszeres pára átjárja a hordót. Ezután teszi a káposztafejeket szorosan a hordóba, egy-egy tormát dugva közéjük, majd sós vízzel feltölti, a káposztafejeket pedig fenyőfapálcákkal és kővel szorítja le. Mint mondta, fontos a tárolás is, nem lehet 13 foknál hidegebb vagy melegebb a helyiségben, ahol a hordót tároljuk. Fontos, hogy néhány hétig, két-három naponta megforgassuk a káposztát, azaz leszívjuk a sós levet és újratöltsük a hordót. Az erjedés ideje 6-8 hét, utána lehet fogyasztani a savanyúságot – osztotta meg eltevési titkait a nyugdíjas férfi. Hozzátette: különböző más zöldségek vagy színezőanyag nélkül is aranysárga lesz a káposzta, ha ezzel a módszerrel tesszük el. A hordós káposzta karácsonyra érik meg legjobban, és fontos, hogy még halottak napja előtt eltegyük – tette hozzá a férfi.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.