Felhívás!

Falugyűlés Bikfalván

Falugyűlés Bikfalván Kovászna megye

Ráduly István, Uzon község polgármestere hagyományosan év elején számol el minden hozzá tartozó településen a lezárt esztendő eredményeivel és eredménytelenségeivel, meghallgatja a helybeliek panaszait, kéréseit. Múlt héten Bikfalván tettek pontot e folyamatra.

Arról, hogy Uzonban milyen civilizáltan tették szóvá a fórumon a panaszukat a lakosok, már korábban írtunk. Kétségtelen, hogy látszik a község által elnyert számos uniós pályázat által hozott pénz, amiből szennyvíz- és ivóvízvezetékek, járdák, aszfaltozott utak lettek az utóbbi években. Persze, vannak mellékutcák, amelyeket nehezebb felzárkóztatni, hiszen olykor a haszonélvezők száma is mérvadó abban, hogy belefoglalnak-e vagy sem egy falurészt, utcát a nagy projektekbe, magyarázta a polgármester.

Vannak kistelepülések azonban, ahol nem tartanak igényt minden civilizációs kényelemre: nem kérnek földgázvezetéket a lisznyópatakiak és sepsimagyarósiak, ezt e gyűléseken is megerősítették, a szennyvízvezetékről is könnyű szívvel lemondanak. Igaz, utóbbit a kormányprogram szerint 2000 főnél kevesebb lakosú falvaknak nem is kötelező kiépíteni, ettől eltekintve azonban a polgármester elkészítteti a dokumentációt, hátha adódik majd egy pályázati lehetőség, amire le lehet csapni. Az ivóvízvezeték azonban, amire lenne igény mindhárom azzal még nem rendelkező faluban, a szennyvízvezetékkel együtt benne van az Aquacov társulás által készített megyei mestertervben, igaz, a kivitelezés még évekbe telik. Ezért kell ugrásra készen lenni, hátha a Világbank vagy a Nemzeti Befektetési Alap lehetőséget ad egy korábbi lépésre – véli Ráduly.

Szentivánban fájlalják a híd hiányát a 16A községi úton, ideiglenes megoldásként azt kérték, a hivatal egyenesítse le a folyó martját, hogy a traktorok átjárhassanak. Bíznak abban, hogy a megyevezetés, ígérete szerint, átmenetileg egy fahidat fel tud építeni a földjeikre kijáró mezőgazdászoknak.

Bikfalván szép számban megjelentek a helyiek, akiknek lehetőségük volt a tavaly felújított kultúrházat bejárni. Panaszként merült fel a Hátsó patakon levő híd előtt (keményebb teleken) a feltorlódott jég miatt keletkező tó, mely elönti az utakat, valamint a sok aszfaltozásra váró utcán dagasztott sár. Előbbire nagyobb híd lenne a megoldás, szerencsére ez bele van foglalva egy megnyert pályázatba, utóbbira gyors megoldásként a kivitelező cég azóta kihordott néhány kamionnyi sódert.

Annyit azonban örvendetes hírként oszthatott meg az elöljáró, hogy az utóbbi 15 év legnagyobb költségvetésével, közel 25 millió lejes büdzsével számolnak 2020-ban. A község intézményeinek fenntartására 4,3 millió lej megy el, de eddig példátlan a 20 millió lejes beruházási alap. Nyilván a pályázatok hozzák ezt a sok pénzt, a helyi önrészből azonban még mindig hiányzik 480 ezer lej. Optimista számítás szerint az előirányzott munkálatok 70-80%-át meg lehet idén valósítani, az enyhe, tavaszias időjárásnak köszönhetően például már hetek óta dolgoznak a szent­ivánlaborfalvi járdákon.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. február 26., 11:38
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Uzonban annyian vannak a polgarmesteri irodakban , hogy lehet Sepsiszentgyorgy viszonylatban nincsenek annyian a varosi tanacsnal . Valamivel kell dicsekedjen a polgarmester is , hogy bizonyitsa a szemelyzet munkajat. Valoban van ahol latszik a palyazatok eredmenye mint pl.Bikfalvan , de vannak telepulesek a kozsegben ahol csak a porhintes latszik mint Uzonfuzesen, Szentivanlaborfalvan !