Felhívás!

Falopás ezerrel

Többen is jelezték szerkesztőségünknek, hogy a Sugásfürdő fele vezető útmenti erdőkben az utóbbi hetekben feltűnően nagy lett a nyüzsgés, szekerekkel hordják a fát, illetve láthatóan egészséges, szép szálfákat vágnak ki – a jelekből ítélve „spontánul” – egyesek.

„Nem lehet szervezetten segíteni a rászorulóknak? Be vannak szabadítva az erdőbe, aztán mindenki „tűzifa-támogatás” címszó alatt azt vág ki, amit csak ér” – háborgott egy sepsiszentgyörgyi, lapunkat a jelenségről értesítő olvasónk. Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok érdeklődésünkre elmondta, a támogatás szervezetten zajlik, amit az olvasók az elmúlt hetekben tapasztaltak, az már falopás.

– A rászoruló családok heti egy alkalommal – erdészek felügyelete mellett – hulladékfát, lehullott vagy letörhető száraz ágakat gyűjthetnek. Egy szekér fáért szimbolikusan tíz lejt kell fizetniük. Ezt a segítségnyújtást évek óta gyakoroljuk. A heti egy alkalommal begyűjtött fából lehetne jó tartalékot eltenni a hideg napokra, a gond viszont az, hogy ezt a fát legtöbben haza sem viszik, hanem drágábban, mint amennyiért ők vették, eladják. Tudomásunk szerint a fán behajtott összeget a legtöbb esetben, sajnos, alkoholra és nem élelmiszerre, a gyerekek nevelésére költik el. Amíg enyhébb az idő, addig mindenfélével, rossz cipővel, vagy amivel tudnak, fűtenek, aztán a komolyabb hidegekben elindulnak fát lopni – részletezte a városgondnok.

Rámutatott, hogy 1-2 személyt a riasztásoknak köszönhetően időközönként el is kapnak az illetékesek, megbírságolják őket, de a bírságot ezek nem tudják kifizetni, a „ledolgozásában” pedig „nincs köszönet”, sokszor már az első napokban „véletlenül” eltörnek a munkaszerszámok, és sorolhatnánk. Megoldást jelentene, ha a polgárok nem vásárolnák meg a fát „gyanúsan” olcsón – összegzett Czimbalmos. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 25., 9:31
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Most mindenki erdesz lett, azok az erdok valakinek at vannak adva es felel roluk, hagyjatok az erdeszeknek dolgozni kinek mi baja van vele. Jelentettek hogy lopnak aki jelentette jobb volna elsoporne a havat a kapuja elott es nem setalna az erdobe.

 • User
  Dátum: 2021. január 25., 21:22
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A rendőrök nem tudják megnézni mit csinálnak? Azoknak az embereknek nem fáj a szíve egy egészséges szálfáért.sőt azért vágják ki mert eladják.meg lehetne akadályozni ha nagyon akarnák van rendőrség , városi rendőrség, csendőrség, erdészet … a lopás a hivatalosságok tudomásával történik és vásárló is mindig lesz mert mindenkinek megéri olcsóbban venni a fát