Felhívás!

Idejében elmentek a hattyúk

Idejében elmentek a hattyúk Kovászna megye

Egyre zordabb az időjárás, befagyott a Rétyi-tó, de a hattyúk még nem repültek tovább, értesítették lapunkat aggódó állatbarátok, akik arra kíváncsiak, hogy ilyenkor tud-e segíteni a védett madarak átteleltetésében a településvezetés.

Dombora Lehel, Réty polgármestere érdeklődésünkre elmondta, őket még nem riasztották „hattyúügyben”, ám a korábbi évek tapasztalatára alapozva elmondható, hogy a hattyúk ősszel jelennek meg, és késő télig maradnak. Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke közölte, idén ősszel Uzonban maradt egy sérült hattyú, ezt a Feketeügy holtárkában engedték el, itt épült fel az egyesület uzoni tagjának folyamatos gondozása, felügyelete mellett.

– Novemberben, az első hidegekkel további három hattyú érkezett, a sérült madár ezekhez csatlakozva repült át a Rétyi-tóhoz. Figyelemmel követtük ezeket a madarakat: pénteken filmeztem le őket utoljára, vasárnap már nem voltak a tavon, elrepültek – újságolta Kelemen.

A szakember magyarázatként rámutatott, a madárvilágban is számos változás érhető tetten. Visszaemlékezett, milyen kuriózumnak számított, amikor húsz éve kormoránt fotózott Háromszéken, mostanra ez már nem számít furcsaságnak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.