Felhívás!

Ezután kezdik az egyeztetést

Ezután kezdik az egyeztetést Kovászna megye

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) centenáriumi nagygyűlésére, Sepsiszentgyörgy főterére hívja a székelyeket, 2018. november 18-ára, 13 órára. Legyen ez az emlékező nagygyűlés a székelység és a vele szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség olyan egységes megmozdulása, mint öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy Menetelése volt – hangoztatta tegnapi, sepsiszentgyörgyi sajtóértekezletén Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

Arról, hogy a centenáriumi évet lezáró nagygyűlés Sepsiszentgyörgyön lesz, még tavaly júliusban döntött az Állandó Bizottság – mondta Izsák.
– Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a centenáriumi gyűlés nem arra teszi elsősorban a hangsúlyt, hogy az elmúlt száz évben mi mindenen ment keresztül a székely nép, hanem arra, hogy miként küzdött a megmaradásáért – hangsúlyozta az elnök.
Kiemelte: különös figyelmet fordítanak Márton Áron munkásságára, aki a huszadik században „a legnagyobb székely” volt, és akinek egész élete egy küzdelem volt a megmaradásért.
– Fontos, hogy az autonómiaküzdelem jövőjébe is tekintsünk. Itt akarunk élni, autonómiát akarunk, erről nem mondunk le, az összegyűlteket pedig arra szeretnénk ösztönözni, hogy összefogottabban, egységesebben lépjenek fel az autonómia mellett – tette hozzá Izsák.
Kifejtette: az akció üzenet a románságnak is, mert évek óta meggyőződésünk, hogy az autonómia a román jogállam keretei között valósul meg. A 21. században „egy államot nem lehet a diktatúra eszközeivel, a börtönök számának növelésével fenntartani” – mondta az elnök. Hozzátette, ez egy jóindulatú figyelmeztetés is: ha Románia nem lesz jogállam, mert most bizonyosan nem az, akkor nem éli meg fennállásának 200. évfordulóját.
Lapunk felvetésére, hogyha erőt akarunk felmutatni, és már többször bebizonyosodott, hogy valódi nagy tömeget megmozgatni tudó erővel csak az RMDSZ rendelkezik, akkor bölcs dolog-e az, hogy a szervezet vezetői ismét a sajtóból értesültek az SZNT által kiszabott „feladatról”, Izsák azt mondta: az egyeztetés ezután következik.
– Mi, akárcsak a Székelyek Nagy Menetelésén, számítunk minden erdélyi magyar pártra a mozgósításban. A dátum az SZNT megalakításának századik évfordulójához kapcsolódik, ezért nem kellene hiúsági kérdést csinálni abból, hogy kitűztük a dátumot. Van idő addig még bőven, és a következő időszak legfontosabb feladata éppen ezeknek az egyeztetéseknek a lefolytatása – mondta Izsák.
Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács és az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke, amikor arról kérdeztük, hogy mit szól ahhoz, hogy az SZNT centenáriumi nagygyűlést hívott össze Sepsiszentgyörgyre, csak annyit mondott: „Hajrá!”.
Az SZNT elnöke beszélt még a testület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) október 27-én, Marosvásárhelyen esedékes együttes üléséről, amit az október 28-ai őrtűzgyújtás követ, illetve a Dabis Attila, az SZNT külügyi képviselője elleni, európai jogokat és elveket lábbal tipró hatósági eljárásról. Ezekre a témákra visszatérünk. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. szeptember 1., 13:54
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Nem tudni, miképpen fér össze a keresztény értékrenddel, hogy valakik drága pénzen folyékony nitrogénben tartják Izsák Balázst, ahonnan időnként előveszik, hogy észt osszon. Ilyen alkalmakkor szokta felemlegetni, hogy kinek milyen levelet írt fél évvel, vagy évekkel ezelőtt, és meghirdeti, hogy a szabad levegőn élőknek mit kell tenniük: imádkozás, autonómia-készítés, őrtűzgyújtás, nagygyűlés. Aztán elkezdődik a visszafagyasztási ciklus, közben elhangzanak a himnuszok, és egy kisded Wass Alberttől szaval.