Felhívás!

Év eleji pénzelosztás

Év eleji pénzelosztás Kovászna megye

Ismét abban a szomorú helyzetben vagyunk, hogy nincs költségvetése az országnak, így helyi szinten a tavalyi összeg tizenketted részét tudjuk felhasználni januárban – jelentette ki a tegnapi rendkívüli tanácsülés elején Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere abban bízik, hogy ez változni fog a jövőre nézve.

Antal Árpád arra alapozza optimizmusát, hogy most az a miniszterelnök, aki korábban pénzügyminiszter volt, és akinek az ideje alatt megesett az a kisebbfajta csoda, hogy decemberben elkészült a költségvetés. Az elöljáró szerint most nem jött össze a választások miatt, de van esély arra, hogy a következő három esztendőben „normálisan menjenek a dolgok”. Egyelőre úgy áll a helyzet, hogy Florin Cîţu miniszterelnök február elejére ígéri, hogy benyújtja a költségvetést a parlamentbe, tehát, „optimista forgatókönyv szerint”, február végére lehet költségvetése a városnak.

Ennek megfelelően egy ideiglenes fejlesztési tervet hagytak jóvá, amelyben olyan beruházási tételek, beszerzések, szolgáltatások vásárlása szerepel, amelyekre az elmúlt időszakban kötelezettséget vállalt az önkormányzat.
– Kiderült, hogy vannak sürgősebb munkák, mint amiket eleve betettünk a tervbe, ám ezeket csak úgy lehet finanszírozni, ha kiveszünk olyan tételeket, amelyek halaszthatók. Az őrkői közösségi központ, óvoda és ötven szociális lakás megtervezése kimaradt, ezért le kell mondanunk néhány utca javításáról – magyarázta Tóth-Birtan Csaba alpolgármester.

Az előterjesztett változat szerint – amit utóbb elfogadtak – lemondtak a Sajtó utca javításáról (30.000 lej), továbbá a Szépmező (40.000), a Papp Lehel (34.000) és a Nap utca (161.000) felújításáról, illetve a Kilyénben (90.000 ezer) és Szotyorban (100.000) tervezett utcajavításokról. Az így felszabadult összegből 205 ezer lejt az őrkői közösségi ház, 99 ezer lejt az óvoda, 150 ezer lejt pedig az 50 szociális lakás építésére fordítnak. Antal Árpád sietett megjegyezni: az ideiglenes keretből kivett beruházásokat nem felejtik el betenni a „rendes” költségvetésbe.

A testület módosította a köztemető szabályzatát, amelynek gondozását 2017-ben vette át a Tega, és amely most egyféle „válságkezelésre” kényszerül, mert a temetőkert gyakorlatilag betelt, az új részek kialakítása folyamatban van. A díjszabásokat a „realitásokhoz igazították”, és befoglalták a leltárba a tavalyi bevételekből megvalósított útfeljavításokból származó értéknövekedést. A testület jóváhagyta, hogy a tanács társulást kössön a Sapientia Alapítvánnyal és a megyei tanáccsal egy multifunkcionális központ megépítésére az egykori Bodok szálloda helyén.

Az alpolgármester beszámolt arról, hogy a Benedek Elek Napközi Otthon 133 négyzetméter alapterületű épületének tulajdonjogát az 53 négyzetméteres pincével és 450 négyzetméteres udvarral együtt visszaállították egykori tulajdonosa örökösének javára. Az épület rendeltetését ugyan tíz évig nem lehet megváltoztatni, de a város bért kénytelen fizetni, amit a törvényes procedúrának megfelelően havi 15.910 lejben határoztak meg. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.