Felhívás!

Esküvő és temetés

Felfüggesztik az esketést, és változik a halotti bizonyítványok kiállításának folyamata a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban. A temetéseket csak szűk családi körben lehet megtartani. Eljárásokat gyűjtöttünk járványidőben.

A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt április 1-től kezdődően a szükségállapot ideje alatt Sepsiszentgyörgyön felfüggesztik az esketéseket, így nem lesz lehetőség házasságok kötésére – tájékoztat a városháza.

Ugyancsak április 1-jétől kezdődően egészen a szükségállapot végéig a halotti bizonyítványok kiállításának folyamata a következőképpen alakul: a halált megállapító orvos legtöbb három napon belül elektronikus formában elküldi a polgármesteri hivatalnak a szükséges orvosi papírokat és a személyi igazolvány másolatát. Az anyakönyvi hivatal munkatársai visszaküldik elektronikusan az orvosnak az elhalálozási igazolást, az orvos juttatja ezt majd el a hozzátartozóknak, ugyanakkor tájékoztatja a családtagokat, hogy az eredeti halotti bizonyítványt a szükségállapot lejárta után legtöbb 30 napon belül lehet majd átvenni az anyakönyvi hivatalból.

Ami a temetéseket illeti, azt csak szűk körben lehet megtartani. A koronavírus-járvány miatt kiadott katonai rendelet arra kötelezi a lelkészt, hogy a temetést kérő családdal aláírasson egy nyilatkozatot, amelyen név szerint meg kell jelölniük azt a legtöbb nyolc személyt, akik részt fognak venni a temetésen – mondta el megkeresésünkre Incze Zsolt. A Sepsi Református Egyházmegye esperese hozzátette: a rendelet szerint a létszám betar(ta)tása az elhunyt családjának a felelőssége. A lelkész azt mondja: a létszámot a rendőrség is ellenőrizheti, de ezidáig nem volt gond, az emberek megértették, hogy jelen állapotban nem lehet másképp eljárni. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások