Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Érett felnőttkorban a LAM

Érett felnőttkorban a LAM Kovászna megye

Szombaton fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte az illyefalvi LAM Alapítvány, és erre az alkalomra hivatalosak voltak az évek folyamán intézményrendszerré továbbfejlődő szervezet stabil partnerei, munkatársai és ügyfelei is.

Hirdetés
Hirdetés

A LAM egykor a háromszéki gazdák németországi és svájci gyakorlatra küldésével kezdte áldásos tevékenységét, majd hitelt nyújtott nekik mezőgazdasági eszközök vásárlásához. Ma az alapítvány mellett működő két részvénytársaság 10 területi kirendeltsége biztosít a nagyot álmodó, fejlődni vágyó vállalkozóknak hasznos hiteleket, de folytatja a szaktanácsadási és képzési tevékenységét is, mindezt egy évek óta jól bevált svájci modell alapján.

A megjelenteket Klárik Attila, a LAM igazgatója köszöntötte. A LAM most is a minőség, a hit, empátia, protestáns munkaerkölcs továbbvivője a hagyományok megőrzésében, a képzésben, a folyamatos tanulásban, emelte ki. Azért, hogy a LAM egyensúlyban maradt az elmúlt 30 évben, Kató Béla püspöknek, a LAM alapítójának és elnökének mondott köszönetet, aki akkor még Illyefalva lelkipásztoraként tevékenykedett közössége javáért. A püspök a maga során köszönetet mondott a svájci partnerek folyamatos támogatásáért, akik az intézményfejlesztésben, a hitelezésben, képzésben is állandó partnerek voltak.

Az ünnepségen több meghívott is felszólalt, köztük Bagoly Miklós, a LAM hosszú távú partnerének, a kis- és középvállalkozások Kovászna megyei szervezetének (ASIMCOV) elnöke, aki annak idején elsőként kölcsönzött a részvénytársasággá váló és hitelezési tevékenységét az iparfejlesztésre is kiterjesztő LAM-tól pénzt. Könczei Csaba parlamenti képviselő elmondta: a LAM tökéletesen kiegészítette a háromszéki agrárstruktúrát képzéseivel is, amelyek sohasem voltak fölöslegesek. A megye gazdasága más lenne a LAM nélkül – fogalmazott.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, Becze István azt értékelte nagy pozitívumként, hogy a LAM kölcsönzési tevékenységét kiterjesztette egész Erdélyre, Édler András, a kereskedelmi és iparkamara megyei elnöke pedig azt, hogy a képzéseknek, a LAM felnőttoktatási tevékenységének köszönhetően nem szűnt meg az első évben öt cégből négy, ami a statisztikai átlag. Nyárádi Imre István, a LAM kuratóriumának tagja, Madarász Sándor, a Kárpátháló KESZ elnöke és Szilágyi Nagy Imola, az egykori gazdasszonyképző kezdeményezője kapott még szót az első szekcióban, míg a másodikban Kotró Adél, a LAM Részvénytársaság igazgatója és azon vállalkozók közül néhány (nemcsak háromszékiek), akik a LAM-hiteleknek köszönhetően értek el látványos fejlődést mezőgazdasági, vendéglátó-ipari és ipari jellegű vállalkozásaikban.

Kotró Adél beszédes számokkal szolgált a közönségnek: a 30 év során 9000 hitelt nyújtottak összesen 75 millió euró értékben, de az is tény, a román bankrendszerhez képest sokkal kisebb arányban buknak be hiteleik. A gazdák azt hangsúlyozták, a hitelintézet volt annyira rugalmas, hogy a nehéz helyzetekben is mindig megtalálták a gazdáknak is kedvező megoldást, LAM-os hitel miatt még nem bukott be senki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.