Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdővidék daloló tehetségeit keresik

Erdővidék daloló tehetségeit keresik Kovászna megye

Nép- és könnyűzenei énekversenyen csillogtathatják meg rátermettségüket a gyerekek és ifjú művészek az idén első alkalommal megszervezett Erdővidéki Tehetségkutatón. A zene és éneklés iránti szeretet ihlette megmérettetés előválogatójára május 15-ig lehet jelentkezni.

Hirdetés
Hirdetés

Első alkalommal hirdetett tehetségkutatót az Opra Music Center Erdővidéken, amelyre az óvodai nagycsoportosoktól egészen a nyolcadik évfolyamos korosztályig várják a gyerekek jelentkezését. Bár az előválogató még javában zajlik, a szervezők előzetesen elárulták: a nyári döntőt színvonalas gálakoncerttel kötik össze, a legjobb produkciókat pedig jutalommal is elismeri a zsűri.

A versenyről

„A tehetségkutató fő gondolata az volt, hogy Erdővidéken olyan énekversenyt hozhassunk létre, amelyen nem csak népdalokkal, hanem könnyűzenével is részt vehetnek azok a tehetséges diákok, akik úgy érzik, hogy szeretnék megmutatni a hangjukat másoknak is” – fedte fel a részleteket Opra Balázs József, az esemény egyik megálmodója. Szerinte az első kiadásban fontos volt szűkíteni a kört, ezért kifejezetten erdővidéki gyerekek számára hirdették meg, de a jövőben szeretnének bővülni és bevonni akár a környező megyéket is.

A karácsonyi koncerten kicsik és nagyok is bizonyítottak. Fotó: Opra Music Center

Az előválogató online zajlik, ennek során három különböző éneket kell kiválasztani és hangfelvételen elküldeni az Opra Music Center Facebook-oldalán egy rövid bemutatkozással együtt. A beérkezett hanganyagokat öttagú zsűri bírálja el, innen juthatnak be a döntőbe a gyerekek. Az első szakasz vége május 15-én zárul, május 20-ig értesítik a továbbjutó személyeket a következő és egyben utolsó forduló követelményeiről. A gálára és döntőre június 15-én kerítenek sort a vargyasi művelődési központban.

Tapasztalatot és élményt kínálnak

A versenyszervező és oktató a zsűri kapcsán elmondta, hogy öt szakmabeli, kiváló énektanár fogja alkotni azt. A bírálat során figyelembe veszik az érthető szöveget, tiszta hangokat, és bár az előválogató során a színpadi mozgásnak nem lesz szerepe, a döntőn erre is hangsúlyt fektetnek. „Mindent figyelembe véve az elsődleges cél az lesz, hogy lelkesítsük továbbra is a diákokat, hogy jövőre is részt vegyenek a versenyen, hisz ez tapasztalat és élmény lehet számukra” – avatott be Opra Balázs József.

Mindeddig 26 fiatal jelentkezett, de van még idő a felkészülésre és a hanganyagok beküldésére. A díjazásról a szervező annyit árult el, hogy jutalom jár azok számára, akik bejutnak a döntőbe, a dobogósokra pedig természetesen különleges nyeremény vár majd. „Nincs vesztenivaló, hiszen nincs nevezési díj vagy hatalmas elvárás. A zene szeretetén, az éneklésen kívül semmit nem várunk el tőlük. Annyit kérünk, hogy vegyék komolyan a jelentkezést, szeressenek énekelni és akarjanak továbbjutni a döntőbe. Hisz ha akarnak, akkor sokkal nagyobb lesz a versenyszellem is és így színvonalas lesz a döntő is” – buzdítja a fiatalokat Opra Balázs József.

A házaspár gyerekkori szenvedélye hivatássá vált. Fotó: Opra Music Center

Két személy, közös cél

Az Opra Music Centert három éve indította útjára Opra Balázs József és felesége, Opra Fruzsina-Kitti, akiket nem csak az egymás, hanem a zene iránti szeretetük is szorosan összefűzött az évek során. A versenyt meghirdető oktatói központ kapcsán a pár elmondta, hogy ők maguk is gyerekkoruk óta foglalkoznak zenével, szívügyüknek tekintik, hogy felkarolják a fiatal tehetségeket.

Opra Balázs József törzsgyökeres sepsiszentgyörgyiként 12 évig volt a Plugor Sándor Művészeti Középiskola diákja, rendszeresen járt nemzetközi versenyekre, az egyetem során a zongorista pályáját hangszereléssel, zeneszerzéssel egészítette ki. „Ezzel értem el azt, hogy a legtöbb időmet a gyerekekre fordíthassam és az oktatásukra. Így vált belőlem zenepedagógus” – magyarázta az oktató. Felesége óvodás korától énekel és zongorázik, ének szakon szerezte meg a mesterdiplomáját, ettől fogva a sepsiszentgyörgyi művészeti iskolában tanított a családalapításig. A közös álmukat az Opra Music Center létrehozása révén valósították meg, amellyel főként Vargyason tevékenykednek, de nem kizárólag csak ott.

A legkisebbeknek is lehetőséget adnak

Az oktatói központ foglalkozásai már négy éves kortól zajlanak. A csoportos tevékenységek során a kicsik megismerkedhetnek különböző hangszerekkel, kipróbálhatják őket, később saját hangszert is választhatnak, amin megtanulhatnak játszani.

Opra Balázs József elmondása szerint az egyéni oktatásban főszerepet játszik a zongora-, ének- , gitár-, hegedű-, furulya- és ütős hangszereken való oktatás, de a hangszer-skálát folyamatosan bővítik. „Természetesen elméleti oktatási van, de nem olyan nehéz szinten mint egy zeneiskolában. De amire a zenei világban szükségük lehet, megkaphatják tőlünk” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ehhez hozzátartozik a hangok olvasása, felismerése, de belátást kapnak a zeneelmélet világába és zenetörténetet is tanítanak.

A pár jelenleg is aktívan foglalkozik a fiatalokkal, a tehetségkutató megszervezésével pedig azt remélik, hogy előcsalogathatják az erdővidéki gyerekekben rejlő adottságokat.

Fotó: Opra Music Center

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások