Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Erdélyi mozgalom az anyák és babák jogaiért

Erdélyi mozgalom az anyák és babák jogaiért Kovászna megye

Megszámlálhatatlan rossz gyakorlat van érvényben és rengeteg visszaélés történik a romániai szülészeteken, amely traumatizálja az anyákat, babákat és családokat, sőt magukat az egészségügyi dolgozókat is, áll az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom közleményében.

Hirdetés
Hirdetés

Lehetetlen rangsorolni a szülészeti erőszak különböző típusait, de talán a szeparáció az, amelytől a legtöbben, legközvetlenebbül szenvednek, amely talán a leginkább mutatja a rendszerszintű problémákat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az összes, a témában érintett nemzetközi szakmai szervezet egyetért abban, hogy szülés után az anya és újszülöttje háborítatlan együttléte, az aranyóra és annak folyatása, a 24 órából 24 órás rooming-in, azaz állandó együttlét biztosított kellene legyen mindenki számára. Ez kellene legyen a norma, nem pedig a kivétel. Nem kellene külön harcolni érte, hanem alanyi jogon kellene járnia minden anya és kisbaba számára.

Az Erdélyi Nők a Szülésért mozgalom rendszeresen kap olyan jelzéseket, amelyek azt mutatják, anyák és kisbabák szeparációja 2022-ben is mindennapos Romániában. Sajnos, amikor egy anya, egy család ilyen helyzeten megy keresztül, a legtöbben félnek még jelezni is tiltakozásukat, egyet nem értésüket a kórház felé, mert tartanak a lehetséges retorzióktól. Ezeket az ügyeket nem szabad szőnyeg alá söpörni, a szülés és születés méltóságát, az anyákat, nőket, gyerekeket, családokat meg kell védeni a további visszaélésektől. Nem titkoltan azt is reméljük, hogy a traumatizált, méltóságukban megalázott társaink bátorítást nyernek, és beszélni kezdenek. Változást csak úgy érhetünk el, ha jelezzük a panaszokat, ha minden fórumon hallatjuk a hangunk: a szülészeten, a kórház vezetőségénél, az egészségügyi minisztériumnál, és akár rendőrségen és bíróságon, ha szükséges!

Egyúttal arra biztatunk minden nőt, anyát, akit szülése előtt, alatt, után egy egészségügyi intézményben megaláztak, nem tájékoztattak megfelelően, visszaéltek kiszolgáltatottságával, kényszerítették, zsarolták, fizikailag vagy lelkileg bántalmazták, hogy csatlakozzon a csoportunkhoz, ahol biztonságos közegben, ítélkezés nélkül oszthatja meg a vele történteket, névtelenül is, ahol támogatást és megértést kaphat, sőt konkrét segítséget panasza hivatalos megfogalmazásához, ha így dönt.

Fontos tudatosítani, hogy az „egyszerű” szeparáció is szülészeti erőszak, ha az anya beleegyezése nélkül, sőt tiltakozása ellenére történik. Érvényes betegjogi jogszabályokkal is ellentétes, hogy egy kiskorú gyerekkel (hát még egy újszülöttel) ne lehessen ott állandóan az egyik szülő. Az anya–csecsemő szeparációnak előnyei nincsenek, hátránya annál több. Hosszú távú testi-lelki következményei vannak a szoptatási nehézségektől a kötődés sérülésén át a szülés utáni depresszióig (nem mellékes adat, hogy kutatások szerint a szülés utáni első egy évben az anyai elhalálozások vezető oka: az öngyilkosság.) Tudományos bizonyíték alapú érvek nem léteznek, amelyek a szeparációt támasztanák alá; annál több szakmai érv van arra nézve, mennyire jó, hasznos, természetes, sőt költségkímélő az anyákat hagyni együtt lenni kisbabájukkal kórházi tartózkodásuk alatt. Császármetszés és koraszülés esetében is!

A WHO leszögezi, hogy amennyiben az éppen megszületett gyermek egészséges, azonnal meztelenül az édesanyja ugyancsak meztelen mellkasára kell helyezni, és legalább egyórás zavartalan együttlétet kell számukra biztosítani (aranyóra). Ezalatt az újszülött ösztönösen megkeresi édesanyja emlőjét, és rákapcsolódva megkapja azt a pár csepp kolosztrumot (előtejet), amely az első immunizációt is jelenti számára.

Még császáros szülések után is javallott az azonnali bőrkontaktus: az anya számára stresszoldó hatású, segít pozitív élményként megélni szülését. Az aranyóra csökkenti a szülés utáni depresszió, valamint a gyermekelhagyás kockázatát; az ezt megélő anyák szervezetében nagy mennyiségű természetes oxitocin termelődik, amelynek hatására könnyebben ráhangolódnak gyermekükre, hamarabb ráérezhetnek szükségleteire, ösztönösen jobban figyelnek a csecsemő jelzéseire.

A WHO szorgalmazza azt is, hogy a szülészeteken támogassák az anyákat a szoptatás minél korábbi elkezdésében és folytatásában, és a szoptatás során bárki esetében gyakran előforduló nehézségek leküzdésében; a csecsemő ne kapjon az anyatejen kívül más ételt vagy italt, amennyiben az orvosi szempontból nem indokolt; támogassák az anyákat, hogy felismerjék és válaszoljanak a csecsemőjük szopási igényére; ismertessék az anyákkal a cumisüveg és cumi használatának kockázatait; biztosítsák, hogy a családoknak a kórházból való távozásuk után is hozzáférésük legyen a folyamatos támogatáshoz és gondoskodáshoz.

Mozgalmunk tagjai és az összes romániai édesanya érdekében azt kérjük, az illetékes hazai intézmények mindegyikében szüntessék be a rutinjellegű szeparáció káros gyakorlatát. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy vannak valóban esetek, amikor az édesanya egészségi állapota miatt néhány óráig, napig nem tudja ellátni gyermekét: ilyen esetekben sem a szeparáció a legjobb megoldás, hanem az anya kérésére a másik szülő vagy kísérő bevonásával a helyzet emberséges, a nemzetközi, tudományos bizonyíték alapú gyakorlatokra építő megoldása. Az ideális az lenne, ha a kisbaba gondozása az egészségügyi személyzetre csak abban az esetben hárulna, és csak arra az időre, órára, napra, ha és amíg anyja, apja, más hozzátartozója vagy gondozója ezt kéri a személyzettől. A mozgalom céljairól bővebben a https://birthtransylvania.wordpress.com/home honlapon olvashatnak.

(közleményből)

Fotó: verywellfamily.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük