Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdély mégsem Románia része?

Erdély mégsem Románia része? Kovászna megye

Az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz és a Nép Ügyvédjéhez fordult Rákossy Botond József földmérő mérnök, miután a tavaly módosuló egyik jogszabály szerint Erdélyben a mezőgazdasági területek és erdők első telekkönyvezése is pénzbe kerül. A hangsúly az Erdélyen van.

Noha ingyenes volt a mezőgazdasági területek és erdők első telekkönyvezése, tehát nem kellett fizetni a szolgálatásért a kataszteri hivataloknál, a tavaly június 22-én módosult jogszabály szerint ez megváltozott. Ennek értelmében

azok az emberek, akik az egykori Osztrák-Magyar Monarchia részein – Erdélyben, Bukovinában, Bánságban vagy a Partiumban – kaptak vissza területeket, első bejegyzésnél is kötelesek fizetni 120 lejt földrészletenként (telekkönyvenként)

– hívja fel a figyelmet Rákossy Botond József Facebook-bejegyzésében.

A politikus arra is kitért, míg a Bákó vagy Prahova megyében kapott birtoklevél esetében a telekkönyvezésért nem számolnak fel díjat a kataszteri hivatalnál, addig Kovászna vagy Brassó megyében az első bejegyzésnél is 120 lej értékű összeget kell befizetni a szolgáltatásért. Mint fogalmazott, nem tudni, hogy tévedés történt-e, vagy tudatos cselekedet volt, de

az elmúlt hét hónap alatt a kataszteri főhatóságoknak lett volna idejük korrigálni, azaz kijavítani a baklövést.

„Ez nem történt meg a mai napig. Ezért az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, illetve a Nép Ügyvédjéhez (ombudsman) fordultam az ügyben, és azt kértem, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a régióalapú megkülönböztetés felszámolása érdekében” – osztotta meg álláspontját Rákossy.

Címlapfotó:

Homolka József térképe (Budapest, 190?)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások