Felhívás!

Eltemették Dömét

Eltemették Dömét Kovászna megye

Közel évtizedes hagyománya van annak, hogy Gelencén is temetik a telet, azaz a helybeliek farsangi ünnepséget rendeznek. Idén sem volt másként, szekereken ülő, maskarákat viselő vidám társaság járta be a falut, hogy jelezzék: a télnek jó lenne távoznia.

A maskarások szokás szerint a vasárnapi nagymise után a templom előtti téren adták elő bohózatukat, aminek szövegkönyve aszerint alakul, hogy tükrözze a nagyvilág és szűkebb pátriánk történéseit, aktuális kérdéseit. Így a farsangolók ismét oltalmat kértek az influenza ellen, de a migránsok miatt is fohászkodtak, ezek mellett más irányba is röppentettek egy-egy szarkazmus-nyilacskát. A telet és az előző év során felgyülemlő rossz emlékeket is jelképező Döme nevű szalmabábut az Alszegben levő téren égették el, táncra perdülve a lángoló „tetem” körül.
A farsangtemetés a Zernyealj Néptáncegyüttes és a helybeli férfi dalárda szervezésében történt. A mondókákat betanító Pap Erzsébet Kinga óvónő elmondta: nagy öröm számára, hogy a fiatalokat sikerült idén is mozgósítani, de mások is a hagyományőrzés fontossága mellett tették le voksukat. A farsangtemetésről bővebben Gelencei Körképünkben számolunk be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.