Felhívás!

Folytatódik a Beke-ügy

A bukaresti Legfelsőbb Bíróságon és Semmítőszéken február 8-án újabb tárgyalásra került sor az úgynevezett Beke-ügyben. Ezúttal a tárgyalás mindössze fél órát tartott, és egyetlen lényeges eleme, hogy a bíró jóváhagyta a védett tanú ismételt kihallgatását.

Beke István és Szőcs Zoltán kálváriája 2015 novemberétől, illetve decemberétől zajlik, valamint több mint két éve a jogi hercehurca, de nem tűnik úgy, hogy hamarosan pont kerülne a fellebbezés végére. Mint ismeretes, a vármegyés mozgalom két tagját terrorizmussal vádolták, de a bukaresti táblabíróság mondhatni felmentette őket, mivel pontosan annyi börtönre ítélte, amennyit vizsgálati fogságban töltöttek. Ezzel a döntéssel sem az al-, sem a felperesek nem voltak elégedettek, így került az ügy a semmítőszékre.
Lapunkkal Beke közölte: a legutóbbi tárgyaláson a DIICOT (Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság) ügyésze megpróbálta a bírót meggyőzni arról, hogy a védett tanú ismételt kihallgatása nem szükséges, mert a vádlottak csak a védett tanú kilétét próbálják felfedni. A bíró ezt elutasította, így március 14-én kihallgatják „József Sándor védett identitású együttműködő személyt”, ahogy az a hatóságok nyilvántartásában szerepel. Bekéék azért kérték ismételten a kihallgatását, mert korábban sem a védelem, sem a bíró egyetlen kérdésére sem válaszolt, kizárólag az ügyésznek. A bizonyítékok letárgyalását, Szőcs Zoltán esetleges újbóli kihallgatását elhalasztották március 23-ra (a halasztást Szőcs ügyvédje kérte) – egészségi okok miatt nem vett részt a tárgyaláson.
A vádlottak még tavaly októberben kérték, ellenőrizzék le, a védett tanú azonos-e az egyik ismert identitású tanúval. Azt is kérelmezték, hogy az ügyészség végre bocsássa rendelkezésükre az eredeti vevőeszközt és hanganyagot, az eredeti hanganyag átírását magyarul, és emellett határozzák meg a beszélgetés valódi időpontját és helyszínét.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások