Felhívás!

Éltek a lehetőséggel

Szombattól hétfő estig állomásozott a Kaufland parkolójában az a mobil rendelő, amelyben ingyenes mell-ultrahangvizsgálatra jelentkezhettek a nők. Az Avon cég által kezdeményezett akció keretén belül Mihai Ranete, a bukaresti Fundeni Kórház orvosa összesen 168 nőt vizsgált meg, de szerencsére senkinél sem fedezett fel daganatot.

A Cancel Cancer cím alatt harmadik éve futó ingyenes vizsgálatsorozatot mindig más városokban ismétlik meg, idén húsz településen lesznek jelen. Az akció júniusban kezdődött,Vajdahunyad, Régen, Torda, Csíkszereda, Fogaras után Sepsiszentgyörgy a hatodik város, amelyben megálltak három napra. Ahogy a segédkező önkéntesek mesélték, első nap még toborozniuk kellett a vizsgálati alanyokat, másodnap azonban már túlórázniuk kellett, harmadnap, hétfőn pedig már sokaknak nem is jutott sorszám, pedig egyórás ebédszünettel reggel 10-től 19 óráig folytak a vizsgálatok.

Dr. Mihai Ranete elmondta, a jelentkezők átlagéletkora 45 év volt, viszont ami számára meglepő volt, hogy a nők 70–80%-a még sohasem volt szűrővizsgálaton. A jelenség oka az lehet, hogy Szentgyörgyön nincs lehetőség mammográfiás vizsgálatra, csak ultrahangosra, de azt is csak magánklinikákon végzik ekográfiára szakosodott orvosok, és egy vizsgálat ára 100 lej fölött van.

A Pro Vitam magánklinikán ekográfiás vizsgálatokat végző Terza Lívia doktornőtől megtudtuk, évente rengeteg apró, 5–10 milliméter közötti csomót fedeznek fel a nők mellében, amelyről nem is tudnak hordozóik.

A megyei közegészségügyi igazgatóságtól kapott adatok szerint megyénkben évente 50–70 között alakul az új esetek száma, tavaly 67-et jegyeztek.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.