Hirdetés
Hirdetés

A Sepsi GAL fél éve

A Sepsi GAL fél éve Kovászna megye

Az őrkői, a szépmezői és a Csíki-negyedi közösségek mobilizálása, a bizalomépítés és közös munka lehetőségének megerősítése, illetve a szakmai munka, a pályázatokra való felkészülés – ezen a két pilléren nyugszik a Sepsi GAL Egyesület elmúlt félévi tevékenysége – mondta el tegnapi sajtóértekezletén Veres-Nagy Tímea projektmenedzser. Amint ismeretes, a szervezet nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy mintegy ezer embert „felhozzon” a mélyszegénységből egy „normális” szintre.

A projektmenedzser szerint nincs feltétlenül fontossági sorrend, egyik pillér kiegészíti a másikat, illetve egyiknek másik nélkül nem lenne értelme.

Veres-Nagy elmondta: nem egyszerű lebontani a cigány és a magyar közösség közötti falakat.
– Egy sokáig elhanyagolt közösségbe nem lehet hirtelen beavatkozni, ki kell építeni a bizalmat, hogy legyen hitele annak, amit mondasz, meg kell győzni őket, hogy ez nem az ikszedik uniós cigányprojekt, amelyikben az ők hátukon mi gazdagodunk meg. Amíg ezt nem hiszik el, addig nincs, amit kezdeni. Persze az sem egyszerű, hogy elhitesd velük, hogy a kiemelkedés azzal kezdődik, hogy ők maguk megteszik azt, amire jelenleg lehetőségük van, és nem csak „fentről” várják a segítséget – mondta a projektmenedzser.

Hirdetés
Hirdetés

A bizalomépítés az ismerkedéssel kezdődik, ezért februárban mind a három közösségben találkozókat szerveztek, ahol „itt lesz egy óvoda, ott lesz egy játszótér” szinten ismertették e projekt célkitűzéseit. Ez jó alkalom volt arra is, hogy a közösség tagjai találkozzanak egymással, és esetleg megbeszéljék közös gondjaikat. Ezek a találkozók annyira bejöttek, hogy Péter Szabolcs, az egyesület munkatársa, havonta tart úgynevezett „fogadóórákat”, így folyamatosan követni tudják a közösség pulzusát, egyszerűbb bajaikat sokszor helyben orvosolni tudják, és tulajdonképpen már ez is előrelépést jelent.

Áprilisban több szemétszedést szerveztek, amit májusban megismételtek az Őrkőn.

– Olyan jeleit látjuk a közösség „ébredésének”, hogy az Őrkőn például, a második alkalommal már ők szóltak rá a saját szomszédjaikra, hogy jöjjenek, segítsenek szemetet gyűjteni. Szépmezőn pedig azzal szembesültünk, hogy ők egymás között gyorsan elosztották a területet, és tulajdonképpen el is végezték a munkát. Sőt, arra is „rájöttek”, hogy ezt ők maguktól is tudnák csinálni, és most már ott tartanak, hogy Szépmezői-napokat akarnak szervezni. Tehát van, hogy csak egy kis impulzus kell, hogy a dolgok beinduljanak – mondta bizakodóan Veres-Nagy Tímea.

Az egyesület abban reménykedik, hogy a pályázatokért felelős központi hatóság egy hónapon belül jóváhagyja a követendő procedúrát, és talán már augusztusban sikerülhet kiírni az első pályázatokat.
Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor a Sepsi GAL Egyesület hétmillió euró keretösszegig írhat ki pályázatot, amelynek célja, hogy a Sepsiszentgyörgy határában élő három, halmozottan hátrányos helyzetű közösség egy részét kiemelje a mélyszegénységből.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük