Felhívás!

Elpusztult vaddisznókra akadtak

Jelentős számú vadásszal-, vadásztársaságok képviselővel találkoztak a háromszéki állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szakemberei: a megyénkben nemrég azonosított sertéspestis-fertőzés tükrében az illetékesek különféle tervekről, kötelezettségekről egyeztettek – tudtuk meg dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvostól. Kiderült, hogy elpusztult vaddisznókat is találtak a zöldruhások.

Dr. Sikó elmondta, hogy a vadászok a kilőtt, elhullt vaddisznókból mintákat hoznak az igazgatóságra, ám ezek eredményeit minél hamarább szeretnék kézhez kapni. A labort viszont nem lehet sürgetni.

– Van egy procedúra, az analízisek időigényesek, és az sem mellékes, hogy bizonyos mintaszámot kell összegyűjteni a munka kezdete előtt, hiszen a kittek, amivel dolgoznak kollegáim, nagyon drágák, és átlag kilencven próbára alkalmasak. Nem pazarolhatunk, mert utólag a számvevőszék akadékoskodik… Megkértük a vadászokat, hogy ebben a periódusban minél gyakrabban járják az erdőket, ha találnak elpusztult vaddisznókat, azok mintáit mihamarabb juttassák el hozzánk – részletezte a szakember.

Háromszéken korábban egyáltalán nem találtak elhullt vaddisznókat, illetve a hetekben akadtak két tetemre, de egyiknél sem igazolódott sertéspestis-fertőzés. Valószínűleg autó gázolta el az állatokat, erre engednek következtetni a tetemeken lévő zúzódások is.

Brassó megyében, Homoród környéki erdőben találtak két fertőzött vaddisznótetemet, így Hargita megyei szomszédjainkat is veszélyezteti a kór.

– Az erdővidéki fertőzést reméljük sikerült csírájában megfékezni, egyelőre nincs jelzés arról, hogy tovább terjedt volna. Ha ez a hét is riasztásmentesen telik el, akkor derűlátóbbak leszünk – összegzett, arra utalva, hogy a vírus gyorsan terjed, hamar elpusztulnak a beteg állatok, így már kellett volna jelentsék, ha a vírus kikerült volna a fertőzött zónából.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.