Felhívás!

Elment a hó, maradt a szemét

A hét első napján tetőződő meleg időjárás következtében elolvadt a hóréteg (ezt az utána következő újabb havazás alig pótolta – szerk.), a Sepsiszentgyörgyhöz közeli kirándulóhelyeken pedig megjelent a még tavalyról otthagyott szemét. A tetten ért szemetelőket büntetik, a már meglévő hulladékot pedig különböző akciók során szedik össze.

Az erre a célra kialakított helyek körül üvegtörmelék, sörösdobozok, műanyag flakonok és evőeszközök láthatók, szétdobálva. Bár vannak kihelyezett tárolók, a jelekből ítélve nem sokan használták azokat, és az út mellett is rengeteg a szemét. Amint elkezdődik a kirándulási idény – általában május elsejével – a környezetvédelmi őrség és az állami erdészet munkatársai járőröznek, de a helyi rendőrség tagjai is büntethetik azokat, akik nem a kijelölt helyen gyújtanak tüzet, autót mosnak a patakban vagy szemetelnek.

A kirándulók után hátrahagyott szemetet a Tega Rt. munkatársai szállítják el, átlagban 5-6 köbméternyi gyűl egy hétvége alatt – mondta Székely Kincső, a vállalat munkatársa. A 4-es kilométerkőnél és Sugás fele 5-5 betongyűrűt helyeztek ki, ahová a szemetet eldobhatják a piknikezők.

Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön néhány éve rajtolt a Zöld Őrség program, ennek tagjai a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett tagozatának környezetvédelmi szakos diákjai. A biciklis mobil önkéntes csapat összegyűjti a hulladékot a kirándulóhelyekről, patakmedrekből, de figyelmeztetik is a kirándulókat a különböző környezetvédelmi törvényekre. kiszabható bírságokra. Súlyos esetben – például autómosás a patakban – értesítik a helyi rendőrséget vagy a környezetvédelmi hatóságot is.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.