Hirdetés
Hirdetés

Elismerte hibáját, bocsánatot kért az illyefalviaktól a prefektus

Elismerte hibáját, bocsánatot kért az illyefalviaktól a prefektus Kovászna megye

Továbbította a prefektus az autópálya-ügynökségnek (CNAIR) az illyefalviaknak az autópálya-nyomvonal módosítása céljából írt petícióját, és azt a szombati falugyűlés fő szószólóival is közölte (a vámoshídiak képviselelete nem tartozik a hatáskörébe). Erről számolt be dr. Ráduly István kormánybiztos tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol visszatért a lincshangulatban lezajlott gyűlés tanulságaira is.

Hirdetés
Hirdetés

– Miután bemutattam az ismert tényeket, arra kértem a CNAIR vezérigazgatóját, a szakemberek elemezzék újra az Aldoboly és Illyefalva mellett haladó nyomvonalat, számba véve a helyi lakosok ellenvetéseit is. Utóbbiakkal maga is egyetért – mondta a prefektus, akinek szombati felszólalásai többször is heves indulatokat kavartak a falugyűlésen (pl. a gyűlést olcsó választási kampányfogásnak minősítette), és akinek akkor többen is fejére olvasták egy tavaly áprilisi Facebook-posztban megfogalmazott kijelentését is, miszerint „sikerült eltérítenie” Uzontól az autópályát.

A sajtó érdeklődésére Ráduly ismételten kitért arra, hogy valóban sok mindent megtett azért, hogy Uzont elkerülje a leendő sztráda, de ez a sok minden tulajdonképpen abból állt, hogy még 2020-ban – ötödik mandátumát töltő polgármesterként – bebizonyította, hogy a község területeire sokkal korábban elkészült általános és területi rendezési tervek vonatkoznak, vagy pályázatból finanszírozott beruházások vannak előkészületben, illetve egy részük szigorúan védett természetvédelmi területnek minősül. Több dokumentumot is elküldött, mint amennyit a CNAIR kért (pl. a parcellázási tervet), pedig elég sokat és sokszor kértek a polgármesteri hivataltól, jóváhagyását pedig feltételekhez kötötte, magyarázta. Amikor a neki felrótt kijelentést tette, akkor már két hónapja ugyan a prefektusi tisztséget töltötte be, akinek minden lakost pártatlanul kell képviselnie, de saját bevallása szerint lélekben még Uzonhoz húzott, ahol polgármester-választásra készülődtek.

– Szándékom szerint csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy az uzoni önkormányzat tette a dolgát, és hogy nem mindegy, milyen felkészültségű a leendő polgármester – mondta Ráduly, aki fenntartja a szombati illyefalvi gyűlésen elhangzott kijelentéseit, de sajnálja, hogy nem sikerült azokat megfelelő hangnemben és a megfelelő szavakkal alátámasztania. Utóbbiért ezúton bocsánatot is kér az illyefalviaktól. Tanulságként azt is megfogalmazta, ő most már éjjel-nappal prefektus, nem nyilatkozhat más szerepeiben (magánszemélyként, volt uzoni polgármesterként), mert az értelmezési lehetőségekre ad alkalmat, pedig mindig az a célja, hogy jót és jól cselekedjen.

Kérdésre válaszolva megerősítette, azon az ominózus gyűlésen, amikor tavaly júniusban az autópálya-ügynökség felkérésére prefektusként összehívta a polgármestereket, ahol azok megfogalmazhatták ellenvetéseiket is, Uzont senki nem képviselte, a gyűlés előtt és után sem szólt a község érdekében. Az autósztráda megvalósulásának időpontját nem becsülte meg felkérésre sem, tekintve hogy hány sztrádára készült már el a megvalósíthatósági tanulmány, de mégsem épültek meg, illetve milyen ütemben változnak a törvények.

– Meglesz, de nem tudni, mikor – jelentette ki.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 23., 1:46
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Legalább az ők földjét messze elkerüli az autópálya!👍
  Az ilyefalvi csőcselék meg meg is érdemli, hogy áthaladjon rajtuk az út. De hőzöngenek, mert félnek, hogy a torokszakadtából való ordítozásaikat majd elnyomja a forgalom zaja. Ha házak is áldozatul esenek, legalább vissza tudnak azok költözni haza, fel a havasi barlangokba!🤣

 • User
  Dátum: 2022. február 23., 11:46
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Valoban dr, Raduly Istvan amig Uzon kozseg polgarmestere volt , kiallt a lakossag erdekiert .Ami nem megfelelo szemelyeben az az arogans fellepese , de ez a magatartasa amin kell valtoztasson . Az autopalya utvonalanak modositasa erdekeben jol tette, mert ez a ket helyisegben lakok tudjak azt , hogy mit jelent mindennap a nagy forgalom a jelenlegi utszakaszon ( 24 orabol -24 ora) . Biza szivjuk a szendioszidot , a katranyt, a port , evtizedek ota ,lakasok javitasa stb. Meg ha az autopalya is ide kozel epult volna meg nagyobb veszely lenne . A szentivanlaborfalviak is veszitnek , vagyis azok a foldtulajdonosok akiknek a mezogazdasagi teruletjuk Laborfalvi reszen vannak mert ott fog athaladni az autopalya Rety fele !