Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elfogadta a minisztérium az új romántankönyvet

Elfogadta a minisztérium az új romántankönyvet Kovászna megye

Most már semmi nem állhat a magyar tannyelvű iskolákba járó diákok útjába, hogy megtanuljanak románul. Tavaly óta ugyanis idegen nyelvként sajátíthatják el, idén pedig a minisztérium elfogadott két tankönyvet a IX. osztályosok számára, amelyek szerkezetükben az új elvárásoknak felelnek meg. Az ArtKlett által kiadott könyv szerkesztőcsapatát erősítette Cserei Gyöngyvér is, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum román szakos tanárnője.

Hirdetés
Hirdetés

A tankönyvön öt erdélyi, román szakos tanárnő dolgozott január óta: Forgó Éva Erika Marosvásárhelyről, Kaitar Roxanda és Pop Bogdana-Ioana Szatmár megyéből, valamint Cserei Gyöngyvér. A koordinátor szerepet pedig Elena Platon, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem oktatója vállalta. Mint Cserei tanárnő elmondta, a tankönyv öt fejezetet tartalmaz, ebből három kötelező, kettő fakultatív.

Az iskolák ingyen szerezhetik be az ArtKlett kiadótól az említett tankönyvet. Amint a tanárnő kiemelte, szerinte most már várható változás a székely diákok románnyelv-ismeretében. Eddig az lehetett a legnagyobb gond az oktatásban, hogy a román diákokhoz hasonlóan a magyaroknak is anyanyelvi szinten kellett tanulniuk a hivatalos nyelvet.

– Ez a tanterv, illetve a tankönyv a kommunikációra fekteti a hangsúlyt. Ha ezentúl sem tudják elsajátítani a nyelvet a diákok, akkor nem tudom, mi lehet a gond. Irodalmi szövegeket továbbra is beviszünk az oktatásba, azok azonban adaptálva lesznek a diákok szintjéhez. Az új tanterv szerint a IX-eseknek a B1-es szintet kell elérniük év végére – hangsúlyozta.

Cserei Gyöngyvér szerint Felső-Háromszéken a legnagyobb gond az, hogy a gyerekek nem használják a román nyelvet iskolán kívül.
– Egy Maros megyei tanár például biztosan másképp tud úgy dolgozni, hogy tudja, a fiatalok nem csak órán használják a nyelvet. Kézdin vannak olyanok, akik sportolnak, kiszállásokon pedig beszélnek románokkal, de aki a városból nem megy ki, az csak a tanárral kommunikál román nyelven. Én azt ajánlom, hallgassanak román zenét, rádiót, híreket, valamint olvassanak románul, a filmeket legalább román felirattal nézzék. Hihetetlen, mennyit fejlődnek ezáltal – tanácsolja.

A tankönyvnek egyébként digitális változata is van, ahol több mint száz pluszfeladat, prezentáció, érdekesség található. Továbbá a hanganyagok is ott válnak elérhetővé. Abban az esetben, ha nincs internet-hozzáférése a tanárnak, a szövegeket ő is felolvashatja a könyv hátsó részéből. A szerkesztők útmutatóként éves munkatervet is összeállítottak azok számára, akik a könyvből szeretnének tanítani. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások