Felhívás!

Életmentő virtuális valóság

Életmentő virtuális valóság Kovászna megye

A lehető legközelebb hozza az elsősegélynyújtás elsajátítását az emberekhez a sepsiszentgyörgyi Salvatore Egyesület. Az országban először ugyanis VR szemüvegeken keresztül, virtuális valóság segítségével tanulhatnak a tanfolyamokon résztvevők az újraélesztésről, defibrillálásról.

A VR szemüvegeken keresztül a résztvevők egy szimulációban találják magukat, ahol nekik kell megmenteni egy 16 éves fiút, aki futballozás közben rosszul lesz. A „játékban” résztvevőknek a lehető legrövidebb időn belül kell meghozniuk bizonyos döntéseket, amelyeknek segítségével újraéleszthetik a beteget.

Az új rendszert elsőként Homoródfürdőn próbálhatták ki a Caritas tagjai, a harminc tag október 22-én és 23-án vett részt egy tanfolyamon, amely végén meglepetésként tesztelhették a szimulációt.

– Szerettük volna vonzóbbá és hasznosabbá alakítani a tanfolyamokat, találtunk egy applikációt – LifeSaver –, amely a VR szemüvegekkel együtt segít abban, hogy élethű, stresszes körülmények között éljék meg a tanfolyamokon résztvevők az elsősegélynyújtás élményét. Egy 15 perces videót látnak, amelyben egy 16 éves fiúnak leáll a légzése, szíve, miközben barátaival focizik. A szemüvegen keresztül a résztvevők úgy érzékelik, mintha a helyszínen lennének, ők lesznek azok, akiknek meg kell menteniük a fiút. Kétválaszos kérdésekre kell válaszolniuk nagyon rövid időn belül. Ha rosszul válaszolnak, egyébként megy tovább a játék, csak elveszítik egy életüket. De a cél nem a kiesés, hanem, hogy mindenki befejezze a szimulációt, és megmentse a fiút. A homoródfürdői tanfolyam résztvevőinek 80% egyébként sikeresen vette az akadályokat. Visszajelzéseik alapján nagyon élethű volt a szimuláció. Az egyik lány például arról számolt be, hogy amikor a videón úgy látta, hogy a betegen éppen szívmasszázst végez, és a valóságban a földet nyomta, teljesen úgy érzékelte, mintha valóban egy mellkas lenne a kezei alatt – számolt be lapunknak Buna Hunor, a Salvatore Egyesület elnöke. Hozzátette, a harminc résztvevő egy oklevéllel térhetett haza a tanfolyamról, hiszen ők próbálták ki először az újdonságot.

Az alkalmazás egyébként letölthető telefonra, táblagépre az AppleStore-ból vagy a Google Play áruházból, de az igazi élmény átéléséhez szükséges a szemüveg is. Ez a szimuláció angol nyelvű, Buna elmondta, szeretnék, ha hamarosan egy partnerség kereteiben létrehozhatnák magyarul és románul is. Az egyesület 30 VR szemüveget vásárolt, minden elsősegélynyújtás tanfolyamon kipróbálhatják ezentúl a résztvevők, természetesen ingyen.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.