Felhívás!

Nők hátrányos helyzetben

Zajlik a sérülékeny közösségben élő személyek egészségügyi felmérése Kovászna megyében. Az Együtt egy tisztességesebb és egészségesebb világért! kampány célja, hogy felhívja a döntéshozók és a lakosság figyelmét az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentésére.

A tavasszal kezdődött, nyolc hónapig tartó kampány során felmérik a sérülékeny lakosság egészségi állapotának meghatározó tényezőit, egészségi állapotukat az általános lakossághoz viszonyítva, megvizsgálják a szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosításának kérdéskörét, a gyógyszerhasználatot, felmérik a nők és gyermekek egészségi állapotát, valamint kielemzik a sérülékeny lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való jogait és lehetőségeit.

A sérülékeny közösségekben élő nők egészségi állapotát vizsgálták, beleértve a reprodukciós egészséget, országos szinten 28 megyében 1490 nőt vontak be a felmérésbe. Az adatok lesújtóak: a nők nagy része, 52,5 százalék nem kereste fel nőgyógyászát terhessége ideje alatt, 57 százalék soha nem vett részt méhnyak-szűrésen, 83 százalék sosem volt mellvizsgálaton, illetve mammográfiás vizsgálaton, de a legtöbben családtervezéssel sem foglalkoznak. A következő időszakban a gyermekek egészségügyi állapotát mérik fel, majd egészségmegőrző és betegségmegelőző kampányokat szerveznek.

A sérülékeny csoporthoz olyan személyek tartoznak, akiknek az alapvető szükségletek kielégítése is korlátokba ütközik, hiányosak a lakhatási körülményeik, a gyerekek nem járnak iskolába, nem férnek hozzá ivóvízhez, elektromos áramhoz, fűtéshez, ezek a tényezők pedig jelentősen befolyásolják egészségi állapotukat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.