Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élet költözik az ipari parkba

Élet költözik az ipari parkba Kovászna megye

Hosszas bürokratikus akadályoztatás után úgy látszik, végre az történik a szépmezői ipari parkban, amiért létrejött: beköltöznek a cégek, új vállalkozások indulnak, fejlesztenek, munkahelyeket hoznak létre. Kedden Antal Árpád polgármester és Miklós Zoltán, az ipari park igazgatója összegezte az eddigi eredményeket.

2007-ben kezdődött az ipari park története, akkor vette meg a város a 33 hektáros telket, amelynek egy részét bérbe adta, az izraeli vállalkozóval azonban hamar perre mentek, mert nem fizetett. A megmaradó, jogilag tiszta 16 hektáros terület rendezésére egy olyan uniós pályázatból kaptak támogatást a szintén pályázó Kézdivásárhellyel együtt, amely a szennyezett területek rehabilitálását, ipari infrastruktúrával való betelepítését célozta meg. 2016-ban kapták meg erre a területre a minősítést, 2018-ban sikerült a teljes területre, 28,79 hektárra megszerezni az ipari park címet. A 2016-ban kinevezett Zsombori László igazgató tavaly februári elhunyta, majd egy rövidebb átmeneti periódus után, novembertől Miklós Zoltán vette át a vezetést, Antal értékelése szerint a térség legjobb gazdaságpolitikusaként.

– Hármas célunk volt – mondta a polgármester: teremtsünk munkahelyeket, növekedjenek a térségben a fizetések, hiszen verseny alakul majd ki a munkaerőért, ha ezek a cégek is megkezdik működésüket, ez pedig a bérek növekedéséhez vezet, illetve költözzenek ki a városközpontból az ipari létesítmények, a helyüket parkok, parkolók, szolgáltatások vegyék át.

Hirdetés
Hirdetés

Tény, hogy novembertől benépesültek az irodaépület helyiségei, jelenleg 28-ra van igénylő a 29-ből, és hat cég bérel összesen 48,8 hektár területet, további ötre pedig komoly érdeklődő is van. A legnagyobb befektetést a park területén a Cultivo marhavágóhíd és húscsomagoló-üzem létesítése jelenti, amelyről szerdai lapszámunkban számoltunk be, de lesz itt kézműves sört (Rutin Bauleitung Kft.) és bútort gyártó cég (Sebagomob Kft.), mezőgazdasági vállalkozás (Biofarm) és az Urban Locato, valamint a Sepsi Útépítő cégek munkapontjai is itt kapnak helyet. Miklós Zoltán becslése szerint év végére az ipari park területének 40 %-át leszerződik a cégek.

Annak ellenére, hogy fennállása óta sokan nagyon szkeptikusan viszonyulnak a létesítményhez, kidobott pénznek tekintik a befektetést, a polgármesternek meggyőződése, hogy ez egy sikertörténet lesz, 3–4 év múlva már nem lesz hely az igénylők számára. S hogy ez így történjen, és a befektetők, vállalkozók ne más, környékbeli (pl. Brassó megyei) (magán) ipari parkot válasszanak, a park vezetése és az önkormányzat maximálisan támogatja őket, elsősorban az alacsony bérleti díjakkal, más kedvezményekkel, az engedélyek beszerzésében és minden más téren, például nem erőltet rájuk kötelező szolgáltatókat.

Mindemellett az igazgató teljesítményként értékelte azt is, hogy az elmúlt négy hónapban 1,2 millió lej bevételt valósítottak meg, eladtak öt régi istállóépületet 650 ezer lejért, és bérekből, visszaigényelt összegekből a Sepsi Ipar Kft.-nek is 450 ezer lejes haszna származott.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 8., 7:16
  ÉRTÉKELÉS: 22

  Az állitollagos nemhozzáértö ,kicsinyes hozzászolásara máris jön az új magyarázkodás .
  Nem kell pénzügyi szakértönek legyünk ,nincs szükség érvekre ,szimpla matematika ,az épület eladása nem jövedelem, és tovabb nem fog generálni jövedelmet mivel ,hogy eladták .
  Tessenek 2016. es jelen pillanatig egy kimutatást közölni ,költségek,bevételek,profitrol nem is beszélnék.
  Megjegyzés a Biofarm cég még mielött megálmodták volna az ugynevezett ipari parkot már létezett azon a területen.

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 10:44
  ÉRTÉKELÉS: 24

  Magyarázkodunk ,érvelünk ,félretájékoztatunk tisztelt urak !
  Nem minden arany ami fénylik kedves honfitársaim , ha úgy lenne ahogyan a ürak állitják,hogy dübörög az élet az ipari parkban ,akkor látnánk mozgást autokat a parkolóban ,a parkolóban naponta 1 vagy 2 autó áll nem 26 ahogyan állitják ,hogy sok a bérlö, de lehet ,hogy tévedek és biciklivel vagy busszal járnak .
  Nincs is mit részletezni ,kár az idöt tölteni az ilyen nyilatkozatok elolvásával is ,mint ,hogy jol működik az ipari park .
  Ugy is mindig találnak magyarázatot.
  Az ötlet mint ipari park nem rossz csak nem jol közelitették meg a dolgot már startból.
  Milyen lehetöségekkel rendelkezik az az ipark ? Hany köbméter / óra gázat tud biztositani egy befektetönek ?
  Hány KW / elektromos energia fogyasztásra van hálozat ?
  Hány köbméter / s vizhozamot tud biztositani a hálozat ,kanalizálás stb .
  Na risztelt uraim erre nincs felkészüllve az az ipari park és még sok minden másra .

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 13:39
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Olvasom az új vágohid létesotését és gondolkodom rajta ,hogy a mindentudó,nagy szakéertelemel rendelkezö úriember mielött fényképezödött és sajtotájékoztatott tartott ,végeztetett környezetvédelmi hatástanulmány ,hogy lakoházak közelében fog esetleg kapni Környezetvédelmi engedélyt ? A vágohid bűzzel ,piszokkal ,legyekkel fogja megkeseriteni a környéken lakok életét .
  Vagy egyet álmodtunk ?
  Hajrá kampány közelednek a választások !

  • User
   Dátum: 2019. március 8., 21:28
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem, egyáltalán nem. Egy modern vágóhíd nem úgy működik. Gyakorlatilag nincs hulladék, mindent felhasználnak. Pontosabban: feldolgoznak és megetetnek az emberekkel. De ezt a virsliről és a tehentőgyről szóló fejezetben már letárgyaltuk. Egyedül a béltartalom az, ami vonzaná a legyeket, de egy modern üzemben ezt teljesen zárt rendszerben, veszélyes hulladékként kezelik és kerül elszállításra meg továbbfeldolgozásra.

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 19:34
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Minek hatástanulmány,ott lakókkal foglalkozni?Országunk a lehetőségek országa … disznófarmot is lehet létesíteni falu között pestisjárvány közepette … itt bármit el lehet intézni ha a megfelelő személyek vagyunk

 • User
  Dátum: 2019. március 9., 8:33
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Igy van !/
  Gyakorlatilag igy kellene működnie !!
  Nem szabadna legyenek szagok , legyek .
  Sajnos agyakorlat és a realitás között nagy a külömbség . Mielött bármilyen döntés születne elkelll vinni a környéken lakókat egy hasonló létesitmény látogatására,hogy saját bőrükön tapasztalják meg a körülményeket ,és utána megadni az esélyt ,hogy dönthessenek ,akarnak vágohid közelségében élni vagy nem .
  Semi esetre sem szabad rajuk etöltetni !

 • User
  Dátum: 2019. március 9., 17:10
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Nem feljelenteni kell !!!
  Nem kell megengedni, hogy az ottlakokkal azt csináljanak amit akarnak ! Szimpla aláírásgyüjtéssel megakadályozhatják az ottlakok.

 • User
  Dátum: 2019. március 9., 19:14
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Akkor gyűjtsenek aláírást, olvassák el a vonatkozó törvényeket. A Hírmondó kommentjeibe írni és megoldást várni fölösleges. De ha jogilag szabályos, és ezért kérdeztem, hogy mennyire biztosak abban, hogy oda nem lehet vágóhidat létesíteni, akkor fölösleges munka és esetleg pénzkidobás lehet az egész.

 • User
  Dátum: 2019. március 10., 12:56
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Bármilyen lakott területtöl minimum 500 m távolság kelll legyen a vágohíd az lehet mobil vagy bármilyen más formájú ,ebben beleértjük a lákásokat, ipari vállalkozásokat .
  Kérdem én melyik vállalkozó fogja tolerálni ,hogy a vállakozása szomszédságában vágohíd által gerjesztett bűzt szagolja.
  A vágóhidra érkező állatokat valahova elkell szállásolni ezeket ermetikusan nem lehet elszigetelni tehát bűz ,légy az lesz.

 • User
  Dátum: 2019. március 19., 20:25
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Székelyhon közli a Brexit következményeit ,hogy Kovászna megyében több elbocsátásra számithatnak a munkavállalók,amit a más helyi újságok még nem közölnek ,pár hete röviden irtak róla .
  Akkor megint egy kis matematika lám ,hogy is van ,mi az a létszám akik munkanélkül marad és mennyi új munkahelyet teremtettek az úgynevezett Ipari parkban .
  Miklos úr egy fényképet a többszáz elbocsájtottal .