Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elégedetlenek a sofőrök az új fekvőrendőrökkel Sepsiszentgyörgyön

Elégedetlenek a sofőrök az új fekvőrendőrökkel Sepsiszentgyörgyön Kovászna megye

Elhasználódott, összetört sebességlassító küszöböket cseréltek újabbakra Sepsiszentgyörgy utcáin az elmúlt hetekben. A nemrégiben elhelyezett fekvőrendőrök nem mindenkit győztek meg: a sofőrök szerint az autók jóval nagyobbat döccennek áthaladáskor a korábbinál.  Az önkormányzat szerint azonban a különbség alig észrevehető, a küszöbök minősége viszont sokkal jobb az előzőeknél.

Hirdetés
Hirdetés

Több hete már, hogy Sepsiszentgyörgy utcáin kicserélték az összetört fekvőrendőröket, a régieket új típusúakkal helyettesítették. Kérdésünkre Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta, hogy szükségszerű volt az újítás, ezt minden tavasszal megteszik azokon a szakaszokon, ahol elhasználódtak a régi küszöbök. Szerinte a magasságbeli különbség nemigazán érzékelhető, és a szabványoknak is megfelel, a közlekedési sebesség lassítása pedig létfontosságú a városban.

A helyi autósok ezzel szemben úgy gondolják, hogy az új, „felfüggesztésgyilkos” fekvőrendőrökön még alacsony sebességgel is körülményes úgy áthaladni, hogy ne döccenjen túl nagyot az autó, vagy éppen a motorkerékpár. Mások a teherjárművek zajos elhaladása miatt panaszkodnak, főként a Gyöngyvirág utca szakaszán, ahol csak rontottak a helyzeten az új küszöbök. A lakók panaszt is tettek az ügyben korábban, egyrészt a zaj, másrészt az épületek repedező falai miatt, de nem történt változás. A többség tehát egyetért abban, hogy szükség van sebességszabályozásra, a régebbi típusú berendezést azonban jóval kíméletesebbnek találták, mint a mostaniakat.

Biró László, a városgazdálkodási igazgatóság vezetője ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy az új felszerelést előzőleg tesztelték, és ez bizonyult a leginkább időtállónak. „Tavaly a Gábor Áron utcában három fajta fekvőrendőrt helyeztünk el kísérleti jelleggel. Közülük ez volt a minőségibb, ez felelt meg leginkább a rendeltetésének” – magyarázta. A valamivel laposabb sebességlassító küszöbök – amelyeket a lakosság is „barátságosabbnak” vélt – akár két hónap alatt is tönkrementek, funkciójukat vesztették. Így több helyen már lassítaniuk sem kellett az autósoknak, kikerülhették a megmaradt darabokat. A szükséges helyeken tehát lecserélték a régieket, ugyanakkor lakossági kérésre újabb helyeken fektettek le elemeket, legutóbb a Cserey Jánosné utcában.

A tavaly ilyenkor mért adatok szerint havonta körülbelül 600 ezer jármű hajt be Sepsiszentgyörgyre. A terelőúttal jelentősen csökkenteni fogják a városközi forgalmat – így a teherautók jelenlétét is a városban – várhatóan augusztustól.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. április 16., 14:14
  ÉRTÉKELÉS: 23

  Gyerekek/ kedves városvezetés!!!!
  Annyi a gödör, hogy a fekverendőr hab a tortán!!!!
  Valami okosabbat kéne kitalálni!!!! Pl 1 qwa hordozható radar és pl ha nem lassít az aszfaltkirály az átjáró előtt, legyen gyalogos!!!! Iskolák környékén 7.30- 8.00, vagy 13.00-15.00 között kellene komolyabban venni, más órákban értelmetlen a sebességkorlátozás!!!

 • User
  Dátum: 2024. április 16., 21:35
  ÉRTÉKELÉS: 23

  A fekvőrendőr akkor is lassít, mikor nincs gyalogos, vagyis 24/7. Ebből kifolyólag a lassítás (fékezés-energiaveszteség) utáni gyorsítás lokális szennyezőanyag többlet kibocsátással jár. Nem tudom mit okoskodtak a városvezetők, de igaz, hogy jóval nagyobbat ütnek az új fekvőrendőrök. Egyébként Brassóban mind felszedték a lassítókat (de mi örökké fáziseltolódásban vagyunk). Nem kellene az egész várost telerakni ilyenekkel. A Gábor Áron utcában például miért kell három, az egész útszakasz csak 500m. Az iskolánál igen, a többi pluszba van.

  • User
   Dátum: 2024. április 17., 13:43
   ÉRTÉKELÉS: -17

   Mikor az emberek leszoknak a városon belüli száguldozásról akkor le lehet őket szerelni. Amúgy az elektromosnál (és a hibridnél) a plusz fékezéstől és gyorsítástól nem lesz több kibocsátás. 🙂

 • User
  Dátum: 2024. április 17., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Az uj, a modern jarmuveknek a lengescsillapitojuk sokkal jobb minosegu mind a 10-25 eves jarmuveknek. A regi auto tulajdonosok jogosan panaszkodnak, hiszen az o autojukat ez a fekvorendor egyszeruen „megoli”. A regi jarmuvek tulajdonosai, a kisebb jovedelmu polgarok akiknek nem futja uj luxus jarmure es lassan de biztosan gyalogosak lesznek ilyen intezkedesek utan.

 • User
  Dátum: 2024. április 18., 17:01
  ÉRTÉKELÉS: 16

  Amíg a város vezetés tele van olyan emberekkel akik logikátlan döntéseket hoznak, és kísérleteznek a mi pénzünkon, mert bunkók és valakinek a valakije, addig nem tudunk haladni úgy mint például a szomszéd városban Brassoban, ahol hozzá értő emberek logikus és praktikus döntéseket tudnak hozni.

 • User
  Dátum: 2024. április 19., 7:59
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A fekvőrendőr rendeltetése a forgalom lassítása az ott felszerelt sebességkorlátozó táblán levő sebességig (30km/óra ). A Gyöngyvirág utcában nem sebességkorlátozás van hanem FORGALOM AKADÁLYOZÁS ami törvénybe ütköző. Nem 30-ra, hanem nullára kell levenni a sebességet.

 • User
  Dátum: 2024. április 20., 20:47
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ezzel egyetértek, hogy a falak repedeznek gondoljuk át mikor egy nagy súlyú autó át doccen és utánna kapcsol mijen rakodás észlelhető meg a pohárban a víz is meg mozdul, tehát nem helyes a fekvő rendőr semmilyen szempontból!!!

 • User
  Dátum: 2024. április 21., 20:16
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Illene elgondolni…A fekvőrendőr rendeltetése a forgalom lassítása az ott felszerelt sebességkorlátozó táblán levő sebességig (30km/óra ). A Gyöngyvirág utcában nem sebességkorlátozás van hanem FORGALOM AKADÁLYOZÁS ami törvénybe ütköző. Nem 30-ra, hanem nullára kell levenni a sebességet.