Felhívás!

Egyre többet tesztelnek

Egyre többet tesztelnek Kovászna megye

Tegnap délután adott helyzetjelentést a sajtónak a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház vezetősége. Azt is bejelentették, hogy változott a protokoll a koronavírusos betegek esetében.

Április 10. és 15. (13 óra) között 33 pozitív COVID–19-teszttel rendelkező pácienst kezeltek, ebből 25 személyt a COVID-betegségek osztályán – ismertette az adatokat András-Nagy Róbert kórházigazgató. Az említett 25 páciens közül hatan Brassóból érkeztek különböző sebészeti beavatkozásra, amit már elvégeztek, jelenleg kezelik és megfigyelik őket. Két személy az intenzív terápián fekszik, az egyikük tesztje negatív lett, így a statisztikában sem szerepel már. Jelenleg 11 gyanús esetet tartanak nyilván, ezek közül négy 0–9 év közötti, illetve egy 10–18 év közötti személy. Ugyanakkor az elmúlt öt napban 21 páciens hagyta el a kórházat, és egy koronavírus-gyanús személy hunyt el.

Roșu Mátyás orvosigazgató a betegekkel kapcsolatban elmondta: az intenzíven fekvő betegek állapota változatlan, lélegeztető gépen vannak, ami azt jelenti, állapotuk nem javult, de nem is lett rosszabb. A többi beteg állapota túlnyomórészt könnyű és közepes súlyosságú. Az is fontos, hangsúlyozta az orvos, hogy a szerdán megjelent 503-as miniszteri rendelet szerint, a jövőben a könnyű eseteket – tünetmentes személyeket – ezután otthon is lehet kezelni, pár napos kórházi ellátás után, ha állapotuk javult. Az új protokoll azt is megengedi, hogy két egymás utáni negatív teszt elvégzése nélkül is hazaengedjék a betegeket. Ezzel kapcsolatban az egészségügyi világszervezet útmutatót is kiadott, ezt minden beteg megkapja, amikor távozik a kórházból. Az orvosigazgató kifejtette: javaslatot fogalmaz meg minden páciens számára, hogy miként tudják elkülöníteni magukat családjuk körében.

Ami a kórház személyzetének tesztelését illeti, más országok példáját követve, úgy döntöttek, hogy az intézmény munkatársait tesztelik első körben. A cél az, hogy a személyzet tesztelésével elkülönítsék a fertőzött kollégákat a gyógyulásuk érdekében, azért, hogy minél előbb visszatérhessenek dolgozni.
András-Nagy Róbert a számadatokat is ismertette: március 23 óta 946 tesztet végeztek el a kórházi alkalmazottakon, és 65 személy esetében mutatták ki az új koronavírus fertőzést. Ezek között található 16 orvos, 31 asszisztens, 13 ápoló és 5 más, a kórház alkalmazásában álló személy.

A fertőzés okairól az igazgató elmondta: ez kapcsolatba hozható olyan betegek kórházi kezelésével, akikről utólag derült ki, hogy koronavírussal fertőződtek. Ez azt jelenti, hogy a járványtani triász esetében nem mondtak igazat: külföldről való hazaérkezésükkel vagy pozitív kontakttal való találkozásról.

– Most már kommunitáris terjedésről van szó, hiszen olyan munkatársak is megfertőződtek, akik az elmúlt időszakban nem dolgoztak a kórházban – magyarázta az igazgató. Hozzátette: indokolttá vált a maszk viselése, valamint a fokozott elővigyázatosság. A pozitívan tesztelt kollégák nagy részének egyébként nincsenek tüneteik, a legtöbben az intenzív terápián dolgoznak, de más osztályokról (sebészet, szemészet, kardiológia, adminisztratív osztály) is vannak fertőzöttek. A fertőzés további terjedésének meggátolását folytatják: a személyzet periodikus újratesztelése és gyorstesztek által. Ugyanakkor, szerdától a sürgősségre érkező betegek is indokolt esetben tesztelve lesznek azért, hogy megállapítsák, milyen orvosi intézkedéseket hozzanak esetükben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.